Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ с проект за решение, с което парламента да задължи МС да промени ПВУ

Политика

ГЕРБ с проект за решение, с което парламента да задължи МС да промени ПВУ

ГЕРБ с проект за решение, с което парламента да задължи МС да промени ПВУ - Tribune.bg
Снимка:

Депутати от ГЕРБ представиха на среща със синдикатите своя проект за решение, с което парламента да задължи правителството да промени Плана за възстановяване и устойчивост/ПВУ/. Поводът за срещата бе бъдещето въглищните централи и опасността от затварянето им.

"Изготвили сме проект на решение,  с което да гарантираме, че затварянето на въглищните централи до края на 2025 г. няма да се случи. Този проект на решение го имате пред вас. Преди да го внесем, искаме да го обсъдим, затова сме ви поканили", изтъкна депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев в началото на срещата. Идеята на предложения проект за решение на парламента е да отпадне поетия ангажимент в Плана за възстановяване за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. Според депутатите от ГЕРБ трябва да се направи грантова схема по отношение на проекта с батериите.

"Батериите са един излишен проект в този план - със счупените яйца да направим омлет, ако може. Следващата тема там, където има фотоволтаици, да се изключат. Няма нужда от такъв инвеститорски интерес да се подкрепят фотоволтаици. На последно място геотермалната енергия, в която не виждаме никакъв смисъл, предлагаме да се насочат средствата в проекта в енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради", отбеляза Добрев. 

Пламен Димитров от КНСБ пое ангажимент с колегите си от КТ "Подкрепа" да обмислят вариант да сезират главния прокурор, тъй като при договарянето на ПВУ с ЕК не е изпълнено решение на парламента от януари 2020 г. за запазване работата на въглищните централи. В допълнение Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" подчерта, че поети ангажименти на правителството на "Промяната", които са в разрез с решението на Народното събрание, трябва да бъдат недействителни.


 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ГЕРБ, ПВУ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати