Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ също призова управляващите да помогнем на Украйна с оръжия

Политика

ГЕРБ също призова управляващите да помогнем на Украйна с оръжия

ГЕРБ също призова управляващите да помогнем на Украйна с оръжия - Tribune.bg
Снимка:

„Не приемаме твърдението на премиера, че няма с какво да подпомогнем Украйна“, каза Даниел Митов в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС

Народното събрание да даде мандат на правителството за предоставяне на военна и техническа помощ за Украйна без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения. Това поиска ПГ на ГЕРБ-СДС в декларация, която беше изчетена от Даниел Митов. Той посочи, че предложението е част от проект на решение, което от ПГ ГЕРБ-СДС предлагат на вниманието на Народното събрание.

„Предлагам ви да подкрепите този проект на решение, защото срамът ще е за вас. Последиците от бездействието ви ще тежат на бъдещите поколения“, настоя Митов.

В началото на декларацията се посочва, че на 24 февруари Руската федерация е нападнала суверенната и демократична Украйна, с което е започнала непровокирана война на територията на суверенна Европа.

Като поредното грубо погазване на международния правов ред, брутални военни действия и военни престъпления срещу цивилни - така Даниел Митов определи действията на Русия в Украйна.

„Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас“, се посочва в текста. В него се изтъква, че правото на самозащита е фундамент на международното право. „Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта и неговата ескалация“, каза Митов, след което попита реторично - ако видите някой човек на улицата да бъде грабен и насилван, какво ще направите? Няма да помогнете, за да не ескалира конфликтът, и ще подминете, обръщайки глава на другата страна? Това прави българското правителство в момента“, категоричен бе депутатът.

В декларацията се отбелязва, че сега 28 от 30 държави в НАТО, без България и Унгария, подпомагат с военнотехническа помощ Украйна.

„Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действи“, подчерта Митов, след което даде за пример Република Турция, която постоянно снабдявала Украйна с военна помощ.

„За съжаление българското правителство се е снишило, дори търси индулгенция в парламента, без значение, че останалите правителства предоставят военна и техническа помощ, без решение на парламента“, добави Митов.

„Сега предлагаме проект на решение на Народното събрание, с което да дадем мандат на правителството да предостави военна и техническа помощ на Украйна“, каза още той.

„Не приемаме твърдението на премиера, че няма с какво да подпомогнем Украйна“, категоричен бе Митов.

По думите му България може да предостави редица въоръжения – като преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси.

„Това са средства, от които българската армия има в излишък и няма да се отрази на бойните ни способности“, обясни депутатът.

В проекторешението си от ГЕРБ-СДС искат още правителството да започне преговори със съюзниците ни в НАТО за засилване на отбранителните способности на България.

„Време е не само да добавяме думата хуманитарни, но и да си уплатним декларациите с истински действия и да подпомогнем Украйна в усилията ѝ да се защити. Тя защитава и всички нас“, призовават от ГЕРБ-СДС.

В началото на пленарното заседание парламентарната група на „Демократична България“ обяви, че започва консултации за даване мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна според нейните потребности и съобразно възможностите на страната ни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети