Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готови на ротация: Мария Габриел и Николай Денков на премиерския пост за по 9 месеца

Политика

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готови на ротация: Мария Габриел и Николай Денков на премиерския пост за по 9 месеца

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готови на ротация: Мария Габриел и Николай Денков на премиерския пост за по 9 месеца - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете коалиции, които да ще се сменят на ротационен принцип. Акад. Николай Денков от ПП-ДБ ще управлява 9 месеца, а след него за 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел. Това обявиха Денков и Габриел на съвместен брифинг в парламента.

"Сега, когато е ясно, че е много трудно, невъзможно бих казал да се реализира  първия мандат с подкрепа от 121 депутати, това, което предложихме на ГЕРБ-СДС, е да се използва целия този натрупан импулс. Да стъпим на законодателната програма и на управленската програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа. Да стъпим и на състава, който след това може да бъде прецизиран, предвид новите обстоятелства. Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС. За нас е важно да получим съгласието на тези кандидати…мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за реализиране на най-важните приоритети от нашата програма - Шенген, еврозоната, има подкрепата на нашите партньори, и не знам по-добър наш парламентьор в европейските институции, който би могъл да помогне да се реализира този приоритет", заяви Денков.

Той изчете както точно планират според вчерашния Националния съвет на ПП-ДБ, за да няма спекулации:

"ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа и да изпълни всички изисквания и общи приоритети, вкл. цялостна съдебна реформа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила, за първите 9 месеца предложението е премиер да съм аз, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще е Габриел, а аз – вицепремиер".

Промени в първоначалния състав и структура на МС ще се правят само със съгласието на двете партии. Основните приоритети ще са -  Конституционна реформа; бюджет с 3% дефицит и запазване на социалните плащания и без вдигане на данъци; връщане на машинния вот и промяна състава на ЦИК; изработка на механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат; законодателни промени за освобождаване ръководствата на службите за сигурност от чуждо влияние.

Ако по някакъв начин изпълнението на програмата не върви, ще си подам оставката, гарантира Денков.

От своя страна Мария Габриел започна с благодарност към всички партии, с които е водила разговор. Тя обаче подчерта, че с някои от тях различията били повече, отколкото сближаванията. Затова увери, че най-стабилното е правителство между двете партии.  Тя разказа, че лидерите на двете формации в последните 48 часа с разум и без емоции изработили формулата. А двамата с Денков са изработили първия съвместен документ, върху който стъпват – Декларация за национално отговорно управление. Тя трябва да получи подкрепа от парламентарните групи.

Вторият мандат ще е национален, подчерта Габриел. Тя уточни, че след изтичане на мандата на всеки премиер той подава оставка. Ще се подготвят промени в конституцията, включително в състава и структурата на прокуратурата и ВСС, за които ще се търси мнозинство в парламента.

Вижте пълния текст на декларацията, изпратен от ГЕРБ-СДС:

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза; за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа; за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

  1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.
  2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.
  3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.
  4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.
  5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.
  6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.
  7. Законодателната и управленската програма са приложени.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати