Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ-СДС и ПП се обединиха: Росен Желязков ще е председател на Народното събрание

Политика

ГЕРБ-СДС и ПП се обединиха: Росен Желязков ще е председател на Народното събрание

ГЕРБ-СДС и ПП се обединиха: Росен Желязков ще е председател на Народното събрание - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са постигнали договореност Росен Желязков да бъде председател на 49-ото Народно събрание. Това съобщи председатялт на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента. От ПП-ДБ ще получат поста председател на правната комисия в Народното събрание като още не е обявена номинацията.

Двете коалиции са се разбрали, че е възможен ротационен принцип на позициите председател на НС и шеф на правната комисия, но при условие, че парламентът работи повече от 3 месеца. 

„Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, и който няма как да бъде скрепен с решение на НС, а е джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в 49-ото НС”, поясни Атанасова.

Коалициите са стигнали и до обща законодателна програма за работата на 49-ото НС. „Тя включва важните проектозакони, които освен внесените от МС, ние заедно също ще изработим и ще станат част от общите ни приоритети“, подчерта още тя.

Законите касаят реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектът за защита от домашно насилие. Ще се търси и конституционно мнозинство за съдебна реформа.

„Сега най-важна е държавата ни и апелираме този констуктивен тон и диалог да продължи, така че да се изпълни мисията на всеки един парламент да излъчи работещо редовно правителство“, каза още Атанасова.

Акад. Николай Денков добави, че очаква в сряда да има избран председател на Народното събрание и то да започне работа. Той беше категоричен, че е била обсъждана само законодателната програма, а не сформиране на кабинет. „Ние нямаме мандат за кабинет и сформирането на правителство е обект на разговори между лидерите на партиите, а не на ниво работни групи”, категоричен бе той.

Атанасова заяви, че още един повод да търсят съгласие е приемането на законопроектите на ПВУ, така че средствата, които са изключително важни за икономиката да са на разположение на бизнеса и общините. 

„Диалогът е изключително необходим и струва ми се, че преди 2 месеца, преди 2 години никой не си представяше, че ще успеем в името на някаква обща цел да седнем на една маса и да водим този диалог. Тонът е конструктивен, колегиален и експертен. В този смисъл ние ще положим всички усилия за редовно правителство“, обясни още тя. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети