Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ-СДС: КЕВР публично и прозрачно е заличило цените за новия отоплителен сезон и на тяхно място са се появили хиксове

Политика

ГЕРБ-СДС: КЕВР публично и прозрачно е заличило цените за новия отоплителен сезон и на тяхно място са се появили хиксове

ГЕРБ-СДС: КЕВР публично и прозрачно е заличило цените за новия отоплителен сезон и на тяхно място са се появили хиксове - Tribune.bg
Снимка:

Днешното управление на „промяната“ дойде на власт със заявката за публичност, за прозрачност, за професионализъм, за връщане на парламентаризма. За съжаление можем да кажем, че към днешна дата нито един от тези принципи, нито една заявка, не е изпълнена. Един от секторите, в които публичността, прозрачността, професионализмът, са най-малко на почит се оказа именно енергетиката. Това заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

Тя припомни как е бил избран председателят на КЕВР.

„Беше избран в грубо нарушение на закона, без всякаква публичност и без всякаква прозрачност. Да припомним как беше подписан меморандумът, договорът или писмото за намерение с Gemcorp, с който беше дадена на тезгяха цялата българска енергетика. Да припомним и трисекундните сделки за продажба на природен газ и засекретеното заседание на Комисията по енергетика. Това ли колеги е публичността, прозрачността и връщането на парламентаризма“, попита тя.

„Но днес, уважаеми колеги, българското общество, всички ние, сме изправени пред поредното лишаване от право на информация и правото да знаем какви цени ще плащаме на електрическата енергия, на топлинната енергия, на водата в следващия отоплителен сезон, от 1 юли 2022 година. И това не е случайно. Законът предвижда, че КЕВР трябва да оповести тази информация. Енергийните предприятия са подали своите заявления на 31.03.2022 година. До вчера такава информация не беше публикувана от КЕВР. И когато попитахме в Комисията по енергетика – кога можем да разберем какво повишаване на цените са поискали енергийните предприятия за новия отоплителен сезон, ни беше отговорено, че това не се изисква заради това да не се притесняват хората. Ето този отговор, уважаеми колеги, може да бъде определен единствено и само с една дума и тя се нарича скандал! Защото хората имат право да знаят каква цена ще платят! Цената я плащат хората, не я плащате вие от „промяната““, категорична бе Теменужка Петкова.

Това, което трябва да знаем, е че в рамките на енергийна комисия ние поискахме официално да вземем решение на комисия КЕВР да предостави информация, свързана с исканото повишение на цените на енергийните ресурси от страна на енергийните предприятия. И знаете ли как гласуваха публично и прозрачно в енергийна комисия и завръщането на парламентаризма, ами гласуваха „против“ колегите от управляващото мнозинство. Това ли публичността и прозрачността, колеги? Това ли е връщането на парламентаризма? Така ли българските граждани ще знаят каква цена ще плащат? Или това беше необходимо за вас само, за да ги излъжете и да влезете във властта. Всички разбрахме за каква промяна става дума“, подчерта бившият енергиен министър.

„Вчера след дълги размисли и страсти на страницата на КЕВР се появи информация. Публикуваха се заявленията на енергийните предприятия. И най-сетне ние решихме, че макар със закъснение, българското общество ще бъде наясно каква цена ще плаща и с какво увеличение ще бъдат цените на електрическата и топлинната енергия за новия отоплителен сезон. Но знаете ли каква беше нашата изненада, когато видяхме какво е публикувал КЕВР на своята страница?“, попита тя и посочи, че в заявленията на трите ЕРП-та, които са публикувани, цените са заличени.

„КЕВР публично и прозрачно е заличило цените и на тяхно място са се появили хиксове, колеги“, обърна внимание Петкова.

„Какво стои зад хиксовете, с които КЕВР е заличила исканите от ЕРП-тата цени на тока за следващия отоплителен сезон“, попита бившият енергиен министър.

„Хората трябва да знаят дали зад тях не стои увеличение на цените от 100 до 150%. Според мен те олицетворяват едно нещо – това е хиксът на вашето управление на „промяната“, зад която „промяна“ няма нищо, освен една подмяна. Нищо повече“ каза още Петкова.

„Дано промяната не продължи дълго, не за друго, а за благото на България и българския народ“, каза в заключение Теменужка Петкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати