Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ-СДС на среща само с акад. Денков, очакват състав на кабинет до неделя

Политика

ГЕРБ-СДС на среща само с акад. Денков, очакват състав на кабинет до неделя

ГЕРБ-СДС на среща само с акад. Денков, очакват състав на кабинет до неделя - Tribune.bg
Снимка:

Разговорите за кабинет не са детска игра - днес едно, утре друго, трябва отговорност, заяви Десислава Атанасова

„Ако до неделя не ни се представи състав на кабинет ще считаме, че илюзията, че можем да говорим сериозно за стабилно правителство не е лишена смисъл, тоест всичко това е било илюзорно“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС след срещата с ПП-ДБ, на която трябваше да бъде обсъждана управленска програма.

В НС за срещата обаче дойде само акад. Николай Денков:

„Асен Василев не дойде, въпреки неговото уверение пред мен. Това е демонстрация как те нямат сериозна ангажираност, не знам на какво се дължи“, посочи Атанасова. Председателят на ПГ на ГЕРБ постави времи срокове пред „Промяната“:

„До края на утрешния ден (четвъртък) трябва да имаме всички секторни политики на двете предизборни платформи и програми в табличен вид с това какви мерки, механизми и законодателство ще се наложи да вземем в едно общо правителство със споделена отговорност. Втората тема е бюджет. Паралелно с разговорите утре за секторни политики заедно с Министерство на финансите ще ги поканим да присъстват по темата за закона за държавния бюджет. Всяка една политика на всяко едно управление трябва да е съобразено с финансирането.

На трето място си дадохме срок до петък всички тези въпроси за бюджетна политика и секторни политики да бъдат представени на ръководствата на двете парламентарни групи, съответно на органите на партиите. Поставихме като условие и в рамките на почивните дни да ни бъде предоставен състав и структура на Министерски съвет, ако все още ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да подкрепим втория. Ако и това не се случи в рамките на тези срокове, ние имаме основания да считаме, че те подхождат неформално към това да формираме мнозинство и общо управление“, посочи Атанасова.

„Разбираме аргументите на ПП-ДБ, но ние също имаме избиратели, имаме и органи, не е лесно решение да вървим към общо мнозинство, но ако го правим в името на стабилност, то трябва да подхождаме отговорно. Ние подхождаме винаги сериозно. Разговорите за кабинет не са детска игра - днес едно, утре друго, трябва отговорност и решение“, допълни Атанасова. „С цялата отговорност, която имаме към държавата подхождаме в този процес, защото най-лесно е мандатоносителят или първата политическа партия на два избора да започне да води разговори с други. Много пъти сме казвали, че най-стабилна би била управленската формула с първата и втората коалиция. Всеки състав и структура на правителство следва да отразява това, че коалиция ГЕРБ-СДС е победител на два поредни избора“, допълни тя.

Отделно пред журналистите спря и Николай Денков, който обаче беше лаконичен.

„Срещата беше информативна. Обяснихме какъв е подходът, с който ще подготвим програма на Министерски съвет, която не се явява като политическа програма, която трябва да се договаря. Важно е да направим документ, който след това би могъл да получи подкрепа в Народното събрание, това изисква разговори между експертите“.

„Ние смятаме, че трябва да подготвим програма за 18 месеца, до края на 2024 година. Разговорът се завъртя около това как може да се реализира процес, който да доведе до програма за 18 месеца на Министерски съвет, след което трябва да се гласува в комплект със структура и състав, която би могла да получи подкрепа в пленарната зала, ние ще пишем програмата, намираме се в нестандартна ситуация, търсят се нестандартни решения. Нямаме окончателно дали съставът на МС ще бъде представен предварително, нямаме кандидат за премиер в момента. 18 е реалистичен период, защото ситуацията е нестабилна“, заяви още Николай Денков.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети