Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ-СДС номирина Димитър Главчев за шеф на Сметната палата

Политика

ГЕРБ-СДС номирина Димитър Главчев за шеф на Сметната палата

ГЕРБ-СДС номирина Димитър Главчев за шеф на Сметната палата - Tribune.bg
Снимка:

Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата, съобщи пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя уточни, че срокът за номинации изтича днес.

Номинацията на ГЕРБ-СДС, която е одобрена от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, е на Димитър Главчев, заяви Атанасова и уточни, че днес ще бъде внесена в деловодството на Народното събрание.

Атанасова отбеляза, че започва нова процедура за управител и подуправител на Националната здравноосигурителна каса.

Депутатът посочи, че по отношение на БНБ следва да бъде направен избор на управител, който да посочи двама от подуправителите на БНБ и процедурата за тях също е ясна и е в Закона за Българската народна банка. Така стои и въпросът с процедурите за заместник-председатели на Сметната палата, добави Атанасова. Тя отбеляза, че за Здравната каса предстои законодателна промяна, така че Народното събрание да избира подуправителя.  

Тя припомни, че Димитър Радев е тяхната номинация за управител на БНБ. По думите ѝ след неговия избор, той ще посочи кои двама ще бъдат подуправителите. Според Атанасова е съвсем резонно парламентарните групи да излъчат свои номинации.  

Депутатът коментира, че са намерили някакъв баланс по отношение на председателите на комисии. Както знаете, в началото на сформиране на това управление Петков и Василев заявиха, че те поемат цялата отговорност с номинации във втория мандат в изпълнителната власт, а нашата парламентарна група ще има възможност да контролира чрез председатели в комисиите дейността на изпълнителната власт, добави Атанасова. Тя уточни, че все пак има разпределение на комисиите между парламентарните групи. Утре ще чуете нашите номинации за председатели, на кои комисии, както и на останалите парламентарни групи, заяви тя. Атанасова обясни, че все още текат разговори.

В отговор на въпрос Атанасова обясни, че са в усилени разговори за търсене на съгласие. Опитваме се никой от председателите на двете парламентарни групи да не надделява в тези разговори, а да правим взаимни отстъпки и компромиси, защото повече от два месеца се бавят изборът на председатели и заместник-председатели на комисии, освен това достатъчно дълго време се бавят и номинациите за областни управители, посочи тя. Тя отбеляза, че коалицията ПП-ДБ са няколко партии, ГЕРБ-СДС също е коалиция с две партии и в този смисъл, освен че има и вътрешно допитване между партиите в коалицията, има и между парламентарните групи. Според Атанасова днес има един прекрасен пример за разбирателство – „стартираме с първите одобрени номинации за областни управители на София и на Пловдив, както и заместник областните управители“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети