Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийният министър вини ГЕРБ за интерконетора с Гърция, те му обясниха, че чете опорки

Политика

Енергийният министър вини ГЕРБ за интерконетора с Гърция, те му обясниха, че чете опорки

Енергийният министър вини ГЕРБ за интерконетора с Гърция, те му обясниха, че чете опорки - Tribune.bg
Снимка:

Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB, обяви Теменужка Петкова на Александър Николов

Депутатите изслушаха министъра на енергетиката Александър Николов за забавянето в строителството на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение. Изслушването бе инициирано от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Поисках това изслушване, защото последните месеци все повече се говори за вдигането на цената на природен газ. Ще поговорим относно забавянето на строежа на интерконектора с Гърция. Вече сме 6 януари, а газовата връзка не само не работи, но 50 километра от нея дори не са положени. Как така проектът се докара до 8 месеца закъснение? Каква цена трябва да платят българските граждани, че интерконекторът не е завършен? По какъв начин ще бъде компенсиран българският бизнес? Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година“, каза в изложението си Жеко Станков от ГЕРБ.

Министър Николов от своя страна обвини ГЕРБ за провалената сделка с Гърция.

„Недоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби всеки божи ден. Кой печели - печелят тези, които заместват липсите на количествата в България, т.нар. алтернативни доставчици, както и доставчиците, които доставят газ за страната от над 20 години. Всеки да си вади изводите защо се бавят някои газови проекти“, заяви енергийният министър.

По думите му от 2009 до 2021 година, от целия период на забавяне на проекта, 11 години са били министри на Борисов. Той посочи, че отлагането на проекта е подписано от Теменужка Петкова. Дори и със забавянето обаче тръбата трябваше да е готова в края на миналата година.

Бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ-СДС, Теменужка Петкова от своя страна обвини Николов в това, че чете предварително написани опорни точки.

„Нека всички да видят, колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICGB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви в отговор Теменужка Петкова.

„Не получих отговор на нито един от поставените въпроси. Има изтекъл договор, а няма никакви приети действие. Считам, че беше пропиляно много ценно време, вие не направихте нищо, за да бъде довършен проекта. Проявихте безхаберие. Един стратегически за България проект беше забавен, защото не си свършихте работата. Помислете как да защитите интересите на България“, продължи тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети