Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ-СДС предлага закон за горива по-евтини с 1 лев

Политика

ГЕРБ-СДС предлага закон за горива по-евтини с 1 лев

ГЕРБ-СДС предлага закон за горива по-евтини с 1 лев - Tribune.bg

Ако законът бъде приет, всички потребители в България ще плащат по лев надолу за бензин и дизел

ГЕРБ-СДС предлага Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Това обяви по време на брифинг в парламента Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

По изчисления на парламентарната група ефектът, който може да бъде постигнат чрез този закон, е компенсация около един лев за горивата по бензиностанциите и то за всички потребители, не само за физическите лица, но и за юридическите, както и над 100 милиона лева приходи месечно във фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

„Една от нашите антикризисни мерки беше свързана с горивата, въпросният един лев, за който ние говорим вече една година и за който бившите управляващи не направиха абсолютно нищо, въпреки всички наши покани, въпреки различните варианти, които ние им предлагахме. Сега с първите си действия в Народното събрание внесохме проект на решение, с което да възложим на Министерски съвет да реши този проблем. Впоследствие видяхме решението, което предлага служебният кабинет. То има добри намерения, но не постига целите, защото облага с 33%, съгласно регламента, единствено печалбите на „Лукойл Нефтохим Бургас“, които са скромни, даже повече от скромни, тъй като те работят на ишлеме. Приходът, който се очаква да се генерира от тяхната идея е едва около 20 млн. лева, което означава, че горивата ще се компенсират с половин стотинка, даже няма и една стотинка. Затова изтеглихме този проект на решение и през тази седмица, така, както ви обещахме, направихме Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива“, заяви Делян Добрев.

Депутатът от ГЕРБ-СДС обясни каква е разликата между тяхното предложение и това на служебният кабинет.

„Ние въвеждаме вноска не само от „Лукойл Нефтохим Бургас“, а и от  всички компании, които преработват, тоест собствениците на руския петрол, било то „Литаско“ или някоя друга компания, която преработва руски петрол в рафинерията, ще е длъжна да прави вноска във Фонда за енергийна сигурност“, обясни Добрев

По думите му този механизъм не касае бюджета.

„Това е една от силните му страни, тоест, за да започне да работи схемата, която ние предлагаме, няма нужда от актуализация на бюджет, няма нужда от приемане на нов бюджет, няма нужда дори да има правителство. След като законът влезе в сила, всички компании, които извъшват икономическа дейност, свързана с преработка или рафиниране на нефт с произход от Русия или изнесени от Русия, ще са длъжни да правят въпросната вноска във фонда“, отбеляза Делян Добрев.

Той обясни, че тази вноска ще се формира от разликата между цената на средиземноморската борса между петрола сорт „Брент“ и „Уралс“.

„Знаете, че от началото на войната в Украйна сорта „Уралс“, тоест руският петрол, падна като цена драматично в сравнение със сорта „Брент“. Цената на руския петрол оттогава досега се формира с разлика от 30-40% в сравнение с „Брент“. Тези 30-40% намаление на цената на уралския нефт ние не ги видяхме като намаление на бензиностанциите в България. Тоест плащаме си като за „Брент“, а пък той е евтин руски „Уралс“. Единственият, който спечели от дерогацията, която кабинетът „Петков“ начело с Асен Василев защити пред Европейската комисия, бяха руските компании. Нашият законопроект има за цел тази дерогация да не облагодетелства руските компании. Тези 3,5 млрд. лева на година, за които ние говорим, които се формират от това едно левче, да не отиват в Швейцария, а да бъдат отстъпка за всички потребители в България. Като казвам всички, наистина всички потребители в България, защото за разлика от 25-те стотинки, които се дават към момента само на физически лица, нашият механизъм предвижда компенсации да се дават на всички потребители в България, включително юридическите лица“, разясни Добрев.

„Тази вноска ще донесе приходи по над 100 милиона месечно и ще позволи компенсация, в зависимост от различните групи, достигащи до един лев“, добави той.

Въпросното изискване за вноски във фонда за сигурност на енергийната система ще касае само компаниите, които преработват петрол, продуктите от който се продават в България, а количествата за износ няма да се облагат, уточни народният представител от ГЕРБ-СДС.

Механизмът за компенсиране остава същия – както се прави отстъпката от 25 стотинки.

Законопроектът ще бъде внесен в рамките на следващата седмица, а сега ще бъде пуснат за обществено обсъждане.

„Намеренията на служебния кабинет са добри, но те следваха европейския пример, който не работи за България“, посочи Добрев.

Той обаче подчерта, че текстовете на законопроекта са обсъдени със служебния кабинет.

„Ако този закон не бъде приет и ние не успеем да прехвърлим ползите от дерогацията към българското общество, то, по-добре въобще да няма дерогация (България да продължи да използва руски нефт - бел.ред.). Ако не приемем този закон, ще внесем друг, с който да задължил служебния кабинет да изтегли дерогацията и въобще да спрем да използваме руски нефт. Като ще плащаме като за „Брент“ на бензиностанциите, то по-добре потребителите да си зареждат Брент, а не евтин уралски нефт“, категоричен бе Делян Добрев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети