Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Ангелов: Минчев дължи отговори, с действията си държавата беше обезглавена

Политика

Проф. Ангелов: Минчев дължи отговори, с действията си държавата беше обезглавена

Проф. Ангелов: Минчев дължи отговори, с действията си държавата беше обезглавена - Tribune.bg
Снимка:

„В крайна сметка президентът издърпа ушите на премиера Петков с КСНС“, подчерта проф. Ангелов

„Искам да коментирам пред вас, бих казал, нелепата ситуация с председателя на парламента. Днес сутринта разбрахме, че той е бил посетен от лекар, тоест тестът му е взет вкъщи. Така казва пиарът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ и на партията. Консултативният съвет при президента свърши в 19:40. Приемаме, че оттам той е тръгнал към къщи и се е прибрал някъде към 20 часа. Извикан е лекар, който е дошъл в 20:15. Взима за пет минути теста и след това се връща в болницата, тоест още 15 минути. Става 20:30 и оттук нататък започва технологичното време за изработка на PCR. И в 21:20 телевизия съобщава, че този PCR e положителен. Абсурдно е да се случи такова нещо“. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов по повод положителната проба за коронавирус на председателя на парламента Никола Минчев, за която стана ясно след Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев в понеделник.

Проф. Ангелов попита: „Коя е лабораторията, която го е направила или кое е лечебното заведение и кой е бил дежурният вирусолог, лекар, който е валидирал теста. Ако нямаме дежурен лекар по това време на денонощието, в случая извън работно време, тестът е невалиден“.

„Възможностите са две – или тестът е направен след КСНС, но PCR-ът не може да излезе за толкова кратко време. Технологичното време в зависимост от апарата, има апарати, които го правят много бързо, но такива апарати има на много малко места в София, обикновено е два часа, или тестът е взет преди КСНС“, отбеляза бившият здравен министър.

„Ако тестът е взет преди КСНС, той е имал симптоми преди КСНС, и появата му е безотговорно поведение“, категоричен е проф. Ангелов.

По думите му този тест е свален от системата HIS.bg, която е за тестовете, които се качват от лабораториите, които имат договор с министъра на здравеопазването да извършват това изследване.

„Именно, защото вечерта няма дежурни лекари, тестовете се качват сутринта в системата, когато се валидират от лекар, който има правото да го прави. Във всеки друг случай това е спекулация“, подчерта той.

Според проф. Ангелов Никола Минчев дължи отговори на тези въпроси, именно защото е председател на парламента и „с действията си в крайна сметка държавата беше обезглавена“.

На въпрос защо е отишъл лекар в дома му и дали причината е, че е председател на парламента, депутатът от ГЕРБ-СДС посочи:

„Така каза сутринта техният пиар, че той има право да ползва такива предимства, защото е председател на парламента. На практика всеки български гражданин действа по друг начин“.

„Вижте, тук има сериозни морални проблеми и аз считам, че те трябва да бъдат изяснени“, категоричен бе той.

На въпрос дали обвързва наложената карантина с казуса „Северна Македония“, той отговори така:

„Това беше животоспасяващ ход за българското правителство и за премиера Петков, защото в противен случай той нямаше да може да изпълни това, което декларира от трибуната на Народното събрание. В крайна сметка президентът издърпа ушите на премиера Петков с КСНС“, подчерта проф. Ангелов.

Той коментира и протеста пред парламента вчера, организиран от „Възраждане“ срещу зелените сертификати и възникналата ескалация на напрежението:

„Всеки български гражданин, който и да е той, има право да изразява гражданската си позиция и да осъществява правото си на демократична форма на протест“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети