Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ ще осигурява кворума в парламента с дисциплина

Политика

ГЕРБ ще осигурява кворума в парламента с дисциплина

ГЕРБ ще осигурява кворума в парламента с дисциплина - Tribune.bg
Снимка:

Цветанов: Няма парламентарна криза и изборният ни щаб се готви за европейски и местен вот

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви в кулоарите на парламента, че само преди минути е разбрал за решението на „Воля“ да напусне парламента и не е имал възможност да разговаря с лидера ѝ Веселин Марешки.

„Разбира се, че ще се чуя с г-н Марешки, но в момента те заседават и докато не излязат с позиция не бих могъл да знам и предполагам какво ще е тяхното решение“, посочи Цветанов.

Той успокои, че управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ има над 120 депутати . Затова Цветанов не смята, че има парламентарна криза с излизането на „Воля“, „защото парламентът работи и сме уверени в това, което правим“. Той припомни, че дори в Холандия с един глас се крепи кворума и правителството там работи успешно.

„Нека все пак да изчакаме мотивите и тогава да коментираме“, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ. Той е категоричен, че управляващата коалиция с дисциплина ще осигури кворум за заседанията на парламента, дори и при условие, че някои депутати са болни.

Когато му бе припомнено как заседаваше по време на кабинета Орешарски Народното събрание и тичането на депутатите рано сутрин от паркинга, Цветанов бе лаконичен.

„Е, нека да не се връщаме към тези времена, защото смятам, че те вече са затворена страница за страната ни, а и няма политическа сила, която да иска по този начин да работи правителството, което да влиза през служебни входове, а не през официалния. Това е въпрос, който може да зададете на БСП, когато отидете на пресконференция“, подчерта вторият човек в ГЕРБ.

Според него няма подготовка и условия за предсрочни парламентарни избори, защото страната е стабилна, парламентът си върши работата и ГЕРБ очаква добри резултати на европейските избори, след които ще се подготви по-сериозно и за местните.

„Хората могат да си направят равносметка, когато избират БСП, защото те не ходят на работа. По този начин ще си задават и въпроси дали тези, които избират за евродепутати от БСП ще ходят на работа, защото ако само ще получават възнаграждение и ще се водят на статут европейски или народен депутат, то по същата логика това може да се случи в общините“, предупреди Цветанов.

За промяната в Правилника на НС той коментира, че има дебати и различни мнения.

„Искаме решението, което ще вземем да бъде изцяло съобразено с конституционните правомощията народния представител и смятам, че правилникът, който в момента действа, той също ограничава народния представител да получава пълния размер на заплатата си. Това, което имаме от БСП е, че действително техните отсъствия не се извиняват. Като съпоставка, когато два пъти излизаха и се връщаха в парламента, тогава те си взимаха почти целия размер на заплатите и знаете, че имаше дебати в тази посока. Сега, действително не получават възнаграждения и това, което изчислява счетоводство на парламента е, че когато имат участие в две комисии, депутатите от БСП дори трябва да доплащат за осигуровки“, уточни Цветанов.

Той отрече партията да обмисля вот „две в едно“ за октомври и да съчетае местните с предсрочни парламентарни избори.

„Не. Не обмисляме такъв вариант. Това, което сме си поставили като задача в изборния щаб, това са два избора – за евродепутати през май и местни - за октомври. И 2020 г. да е спокойна и да няма избори, и 2021г. да отидем на редовни парламентарни избори“, завърши Цветанов.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети