Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Правителството иска да „скрие нещо“ за въвеждането на еврото в България

Политика

ГЕРБ: Правителството иска да „скрие нещо“ за въвеждането на еврото в България

ГЕРБ: Правителството иска да скрие нещо за въвеждането на еврото в България - Tribune.bg
Снимка:

Ивайло Мирчев е учуден, че БСП и ИТН не са много съгласни с това, че днес тази точка влиза в дневния ред на кабинета

ГЕРБ обвини правителството в непрозрачност във връзка с въвеждането на еврото в България и влизането на страната ни в Еврозоната. Това коментира депутатът от ПГ на ГЕРБ - СДС Александър Иванов пред журналисти в парламента по повод Националния план за въвеждане на еврото и различните мнения в управляващата коалиция по тази тема.

В началото на днешното правителствено заседание премиерът обяви, че предстои Министерски съвет да приеме Националния план за въвеждането на еврото и влизането на страната в Еврозоната от 2024 година.

Александър Иванов заяви, че е учуден от това, че за пореден път правителството в лицето на „Продължаваме Промяната“ проявява непрозрачност към своите коалиционни партньори, към българските граждани и към медиите.

„Щом не е обявено предварително на медиите, нещо искат да скрият явно. Компрометираните институции доказват за пореден път, че не могат да се справят с управлението на държавата. Виждаме инфлационните процеси, хиперинфлацията, бюджетния дефицит, който многократно надвишава допустимите за влизането в Еврозоната, когато и да е то. Не виждаме проблем, ако има план за приемане на еврото, той да бъде разгледан от всички заинтересовани страни“, коментира още Иванов. 

Според него план трябва да има.

„Докато България беше оставена със стабилни финанси и финансова бюджетна политика, през последната една година с този хаос при управлението, освен на държавата и на бюджетното салдо на държавата, ние нарушаваме всички критерии за приемане на България в Еврозоната. Ние сме в хиперинфлация, в прекомерен бюджетен дефицит и не изпълняваме дори условията, които преди една година бяха стабилни и нашите европейски партньори коментираха, че няма проблем. За съжаление виждаме, че всичко това вече не е факт“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ-СДС.

„Тази нестабилност не води до нищо добро, явно няма и комуникация между управляващите, което е още по-притеснително за България като цяло“, посочи Александър Иванов. 

Той коментира и защо смята, че има хиперинфлация.

„Има над 12 %, малката потребителска кошница е над 30 %, икономистите говорят и за стагфлация. Българските граждани и бизнес виждат всеки ден какво е състоянието. 

Иванов разкритикува и компенсацията от 0.25 лв. за бензин за българските граждани,.

„За мен тези мерки, които ще вземе правителството не са антиинфлационни, напротив проинфлационни са“, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС.

Той отбеляза, че цената на горивото е пораснала само за една седмица с 0.10 лв.

„Дори за една седмица, докато компенсациите са обявени и не са влезли в сила, цената на бензина вече е пораснала с над 10 стотинки“, посочи Александър Иванов.

„Ние на експертните съвети много ясно бяхме решили, тук става дума за плана, който е оперативен за банките, той да влезе в Министерски съвет. На тези експертни съвети коалиционните партньори се бяхме разбрали, че планът влиза и го даваме на банките, за да могат те да се подготвят  технически за приемането на еврото. Отделно се прави анализ, който тепърва трябва да уточни всички предизвикателства пред приемането на еврото в България. Това заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

На въпрос към Мирчев защо, тогава БСП и ИТН не са много съгласни с това, че днес тази точка влиза в дневния ред на кабинета, той отговори така:

„На коалиционните експертни съвети не видях някакво сериозно несъгласие по отношение на плана за приемане на еврото и съм малко учуден от това“.

Той коментира и думите на Александър Иванов от ГЕРБ-СДС, че в момента България е в хиперинфлация и няма как да приемем еврото.

„Значи не е учил микро и макроикономика, защото определението за хиперинфлация е друго. Не сме в хиперинфлация“, подчерта Ивайло Мирчев.

По-рано днес и Румен Гечев от БСП, който е зам.председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента и член на Комисията по икономическа политика и иновации коментира темата пред журналисти в Народното събрание.

„Позицията на БСП е категорична – БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но тук трябва да уточним, че всяка страна-кандидат преценява кога и при какви условия ще стане член на Еврозоната. Българите трябва да си направим точно сметката за това какви предимства бихме имали и какви ще са предизвикателствата, ако влезем в Еврозоната. Решението на България кога да влезе в Еврозоната трябва да бъде на базата на внимателен и детайлен анализ“, посочи Гечев.

„Докато ние не видим тези два анализа и не ги дискутираме на експертен коалиционен съвет, няма как да сложим печат, че датата е тази“, категоричен бе той.

„Някои от партньорите са по-големи ентусиасти“ , така обясни Гечев включването на решението в дневния ред на Министерски съвет.

Той напомни, че Швеция и Дания са имали референдуми, след които са отказали да влязат в еврозоната.

По думите му Унгария, Чехия и Полша също не възнамеряват да приемат еврото в близките години.

Социалистът бе категоричен, че политическото ръководство на партията няма да подкрепи приемането на единната европейска валута у нас, докато не се запознае с двата доклада на финансовото министерство и БНБ по темата и тя не бъде подложена на експертен дебат.

Любомир Каримански от ИТН пък заяви, че има разминаване в дневния ред на Министерски съвет относно точките за приемане на еврото.

„Разминаването е, че  в  дневния ред на Министерски съвет  не съществува точка А30 и А31, които са от особено значение , а в една от тях е Националният план за приемане на еврото в България.

Той бе категоричен, че едно от условията за въвеждане на еврото по време на коалиционните съвети е било изготвянето на анализ върху въвеждането му.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати