Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ-СДС върна мандата на президента

Политика

ГЕРБ-СДС върна мандата на президента

ГЕРБ-СДС върна мандата на президента - Tribune.bg
Снимка:

Митов коментира, че емоциите от лятото са си емоции от лятото и подчерта, че институционалният разговор е съвсем различно нещо.

Коалиция ГЕРБ-СДС направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии за съставяне на кабинет. Бяхме подготвени с екип, с предложение, за съжаление политическите партии арогантно и безотговорно проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Това заяви излъченият за кандидат за министър-председател от коалицията Даниел Митов пред президента Румен Радев.

В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората по численост парламентарна група. Надявам се предоставеното времето да бъде инвестирано в диалог между политическите сили, заяви президентът Радев при получаване на нереализирания мандат от ГЕРБ.

България има нужда от стабилно правителство, защото само легитимно правителство, може да изведе страната от кризата, заяви още държавният глава.

„Към „Има такъв народ“ не знам какви очаквания мога да имам. На България ѝ е нужен солиден политически кабинет. Политическата тежест лежи върху тях от тук нататък“, коментира още Митов.

„Не намерихме не само подкрепа, но и желание за разговор. Приемаме решението на политическите партии“, заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Запитана защо не предприеха действия към предлагане на проектокабинета за гласуване в Народното събрание, Атанасова каза: „Защото смятаме, че там вече се завърнаха най-ужасните порочни практики – гласуване с чужди практики, опити да се променя правилник с неясни правила. Българските граждани вече няколко дни наблюдаваха какво се случва в българския парламент и няма нужда да стават свидетели на низости.“

„Искаме да видим структура, състав, приоритети и политики. Вече две седмици не сме чули нито една дума от „Има такъв народ”“, подчерта още Атанасова. И добави: „Ние не знаем дали те имат някакви решения и някакви предложения във връзка с бъдещото развитие на държавата ни.“

Темата за евентуален трети мандат Митов и Атанасова с президента не са засягали. 

Атанасова коментира, че е притеснена от факта, че важните теми не са в дневния ред на парламента.

„Те са теми във връзка с икономически мерки, здравни мерки, свързани с пандемията, която все още не е отминала. Слава Богу, нашето правителство в оставка, министър Ангелов и целият щаб полагат неимоверни усилия да се осигурят ваксини, дезинфектанти и средства за работещите на първа линия. Но това след оставката на правителството, която вече ще бъде реализирана при съставяне на ново или при друга хипотеза, ще приключи. Време е за решения“, заяви тя и подчерта, че вече нищо не зависи от тях, а от ИТН и президента.

Даниел Митов коментира още, че емоциите от лятото са си емоции от лятото и подчерта, че институционалният разговор е съвсем различно нещо.

„Не знам дали това, което съм казал, са точно обвинения, а по-скоро са констатации. Когато най-голямата парламентарна група, коалицията спечелила изборите, те кани на разговори, нормалното и отговорно политическо поведение е най-малкото да отидеш и да чуеш какво имаш да кажеш и да проведеш разговори по определени приоритети. Ние бяхме и с преговорни екипи, и с разговори по политики“, коментира той.

Митов обясни още, че те са идеологически близки с ДБ, тъй като в коалицията – ДСБ принадлежи и е член на ЕНП, както и СДС, а ГЕРБ е най-големият ѝ член.

„Затова сме казали, че първо протягаме ръка към тях и искаме да разговаряме с тях, тъй като ги смятаме за най-близко идеологически, имайки предвид, че в тяхната коалиция имаме сестринска партия. Те направиха това, което направиха, аз вече го квалифицирах и оттук насетне няма какво да добавя“, коментира той.

Митов каза още, че очевидно в момента се водят задкулисни разговори от другите партии, което е огромен проблем.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати