Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ веднага върна мандата на Радев, утре започват консултациите с партиите (ВИДЕО/ ДОПЪЛНЕНА)

Политика

ГЕРБ веднага върна мандата на Радев, утре започват консултациите с партиите (ВИДЕО/ ДОПЪЛНЕНА)

ГЕРБ веднага върна мандата на Радев, утре започват консултациите с партиите (ВИДЕО/ ДОПЪЛНЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ/ СДС върнаха веднага папката с мандата на Румен Радев, както бяха обещали.  „Упълномощена съм от ПГ на ГЕРБ-СДС да ви информирам - ние няма да упражним правото за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство и няма да посочва кандидат за министър-председател”, обясни Десислава Атанасова.

Радев от своя страна обясни, че уважава тяхното решение, което е било заявявано неколкократно. 

„В парламентарната република именно парламентарно представените партии носят отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство“, каза Радев.

Той посочи, че всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи – инфлация, здравна, социална криза.

Радев посочи, че от утре свиква консултации с парламентарно представените партии за излизане от политическата криза. 

Сега в рамките на 7 дни държавният глава трябва да избере коя от останалите пет парламентарни групи ще получи третата и последна възможност да формира нов кабинет. 

След излизане от президентството, Десислава Атанасова обяви, че 47-мият парламент е изчерпан  и няма формула за подкрепа в рамките на това НС.

„Ежедневната агония за кворум е очевидна и в този смисъл всяко бавене на процедурите е напълно безсмислено”, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ/ СДС. Тя подчерта, че на председателски съвети са апелирали за разглеждане на законопроекти, които са значими за обществото с оглед на 22-та проекта, които трябва да одобрим за усвояването на парите по Плана за възстановяване от ЕС.

„Вчера имаше 3 законопроекта – в пленарана зала ние ги подкрепихме. Ние не подкрепяме правителството, а важните теми за България”, добави тя и припомни, че миналата седмица са слушали над 20 доклада за дейността на омбудсмана. „Апелирам да се внесат важните закони, за да се обсъдят”, категорична беше Атанасова. Към това се присъедини и Томислав Дончев, който заяви, че всичко е в ръцете на управляващите, защото законопроектите първо трябва да се изготвят и после да се обсъждат.

От ГЕРБ подкрепиха президента, че резонния срок за провеждане на нови избори е началото на октомври заради празничните дни през септември.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети