Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ внесе промени в Закона за мерките срещу изпирането на парите

Политика

ГЕРБ внесе промени в Закона за мерките срещу изпирането на парите

ГЕРБ внесе промени в Закона за мерките срещу изпирането на парите - Tribune.bg
Снимка:

Адвокатурата: Голяма част от предложените от нас промени са приети

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи Пламен Нунев, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на брифинг в парламента.

„Утре Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще направи предложение за извънредна точка в дневния ред за първо гласуване на промените в закона“, заяви Нунев.

Промените се налагат, защото разписаното в Закона за мерките срещу изпирането на пари затрудни и фирми, и ДАНС. Преди месец почти всички фирми в България трябваше да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите си, а следващата кампания по закона преди неговото изменение е на 12 май, когато изтича срокът всички тези фирми да направят промени в правилниците си за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари и да ги изпратят отново в ДАНС и отново да чакат одобрение.

„Т.е. същата тази лудница. Сега казваме – те ще си направят тези промени, но не до 12 май, а до 6 месеца, след като ДАНС публикува на сайта си Националната оценка за риска и оттам ще се види кои са рисковете, които те трябва да идентифицират и да включат в своите правилници. Второ – няма да ги изпращат на ДАНС за одобрение, а ще си бъдат при тях и ще ги ползват за нуждите на действията, които трябва да предприемат по Закона за мерките срещу изпирането на пари“, уточни Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

Третата промяна касае датата 31 май, до която абсолютно всички фирми в обхвата на закона следваше да декларират истинските си собственици с една специална декларация. В този текст бяха включени дори фирми ЕООД-та, чиито собственици са физически лица и са вписани в Търговския регистър. „Така че изменението казва, че ако действителният собственик е вписан вече по тази партида или по друга партида на друго българско ЮЛ и се намира в регистрите – БУЛСТАТ, Търговски и Регистъра на лицата с нестопанска цел, то няма да се подават такива декларации“, увери Менда Стоянова.

На практика декларация за действителен собственик ще подават само онези фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици физически лица не са вписани в нашите регистри.

„Не само офшорни фирми, може в Германия да е собственика. Акционерните дружества/АД/ също. По отношение на АД, които са в България имаме срок до месец септември, в който съгласно изменение на Търговския закон не може да има акции на приносител. Всички трябва да бъдат поименни. И тези АД следва да подадат декларации, тъй като техните действителни собственици физически лица не са вписани в Булстат“, допълни шефката на парламентарната бюджетна комисия.

От името на Адвокатурата и Висшия адвокатски съвет оцениха промените като необходими.

„Голяма част от предложените от нас промени са приети. Така че се изясниха въпроси свързани с това, че адвокатите не са доносници, адвокатите работят в полза на обществото. Направиха се едни корекции в закона“, коментира и Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет. 

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети