Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ внесе промени в Закона за търговския регистър, за да намали административната тежест за бизнеса

Политика

ГЕРБ внесе промени в Закона за търговския регистър, за да намали административната тежест за бизнеса

ГЕРБ внесе промени в Закона за търговския регистър, за да намали административната тежест за бизнеса - Tribune.bg
Снимка:

От партията още не водят разговори за отпадане на давността при приватизационните сделки

Парламентарната група на ГЕРБ е внесла законопроект за изменение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, обяви на брифинг председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова.

„Причините са необходимостта от намаляване на административната тежест върху бизнеса и създаване на законови предпоставки за въвеждането на централизираната административна информационна система, т. н. ЦАЙС – единна входна точка за подаване на годишните финансови отчети и статистика в машинно-четим формат и интеграция с НАП, НСИ и Агенцията по вписванията“, разясни Александрова.

По думите ѝ това представлява излишна административна тежест за бизнеса, тъй като една и съща информация се представя няколко пъти на няколко институции.

Според народния представител Красимир Ципов това е поредната мярка, която се внася за намаляване на административната тежест за бизнеса.

„Законопроектът е насочен към всички юридически лица, както и физически лица, които извършват бизнес и имат такова задължение по закон да предоставят годишния си финансов отчет. Целта е да се намали също финансовата тежест и разходите от страна на предприятията, и срочно решение на казуса с постъпилите до момента и необработени заявления за предоставяне на годишния финансов отчет“, допълни той мотивите за законопроекта.

С въвеждането на този централизиран автоматизиран информационен регистър, единна входна точка, от ГЕРБ очакват да се подобри и улесни обслужването на всички юридически и физически лица като бизнесът няма да има задължение да купува нов софтуер.

Председателката на правната комисия Анна Александрова заяви, че ГЕРБ още не води разговори за отпадане на давността при приватизационните сделки.

„Към момента юристите обмисляме промени в закона, но още не сме предприели никакви действия по отношение на консултациите. Ние имахме такива идеи и през 2017г.“, напомни тя.

От ГЕРБ са категорични, че на Коалиционен съвет ще бъде обсъден въпросът дали да се изслуша в парламента вицепремиерът Красимир Каракачанов  по предложение на партия „Атака“, чиито депутати искат Каракачанов да разясни мотивите си за продажба на имоти на армията и за кадровите промени в Министерството на отбраната.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ГЕРБ, промени

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати