Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Внесохме питане в КС за назначаването на служебното правителство (ВИДЕО)

Политика

ГЕРБ: Внесохме питане в КС за назначаването на служебното правителство (ВИДЕО)

ГЕРБ: Внесохме питане в КС за назначаването на служебното правителство (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

От партията настояват за незабавното отстраняване на Кирил Петков

Народните представители от ПГ на ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Тази стъпка идва след като изникнаха въпроси около гражданството на министъра на икономиката Кирил Петков. Той обяви, че е подал документи, че се отказва от кандаското си гражданство. От външното министерство изпратиха запитване дали Петков е имал канадско гражданство и към момента на назначаването му.

Това гражданство валидно ли е към назначаването на Кирил Петков, ако е така то Конституцията е била нарушена. Това заяви Даниел Митов след внасянето на питането и допълни, че вчера говорителят на правителството е споменал няколко съвършени некоректни неща. Кутев е споменал, че Петков бил „някакъв лъч“ и е важно между какво избираме, между неговата наранена душа или Конституцията, ние избираме Конституцията.

Митов беше категоричен, че трябва ясно да се установи дали Петков е имал двойно гражданство към момента на неговото назначаване, защото само с молба пред нотариус не можеш да се откажеш, защото по тази логика и със същата молба може да придобиеш съответно гражданство.

Радомир Чолаков уточни, че има практика на КС по същите казуси. По думите му когато искаш да реформираш една страна, то трябва да си лоялен само към нея.

Анна Александрова допълни, че ГЕРБ имат пълно основание да сезират КС и Кирил Петков е редно да отговори на всички въпроси пред българските граждани.

Митов уточни още, че няма значение какъв отговор ще получи външно министерство, защото на всеки е ясно, че с молба не можеш да се откажеш от гражданство.

„Ние искаме незабавното отстраняване на министър Кирил Петков, защото е ясно, че неговите актове, както до сега, а и тук нататък могат да бъдат обявени за нищожни. Искам също да попитам дали Румен Радев е знаел, за двойното гражданство на Петков, както и говорителят на правителството. Хората които ни проглушиха ушите за върховенството на равенството и закона потъпкват Конституцията“, подчерта Митов.

Запитан за записите зад колоните на МС, зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че по този начин се отклонява вниманието от проблемите, защото прекалено много скандали са се струпали и на Радев и на „протестните партии“.

Той подчерта, че е извършена проверка още по времето на министър Терзийски, има три заведени дела и никой нищо не е крил.

 

Подробностите вижте във видеото: 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати