Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ за машинното гласуване: Нито е по-евтино, нито е по-сигурно

Политика

ГЕРБ за машинното гласуване: Нито е по-евтино, нито е по-сигурно

ГЕРБ за машинното гласуване: Нито е по-евтино, нито е по-сигурно - Tribune.bg
Снимка:

От всички гласували на европейските избори само 7,5 % са използвали машините, има грешки с отчитане на преференциите

„Предложението на ГЕРБ не е изобщо да отпадне машинното гласуване.  Предложението е да не го прилагаме за следващите местни избори“. Това заяви депутатът Александър Иванов от ГЕРБ пред Нова ТВ.

„Вслушахме се в аргументите на ЦИК, на Венецианската комисия и на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа и на много други организации, не на последно място „Информационно обслужване”, защото е важно да си зададем въпроса дали машините изпълниха основното си предназначение, а именно да бъде по-лесен вотът за гражданите, да бъде по-достъпен, да завършат по-бързо и без грешки изборите. На повечето от тези въпроси отговорът е не. От всички гласували на европейските избори само 7,5 % са използвали машините или 27% от секциите с машини. Това не доведе до грешки на изборите. Видяхме, че има грешки при отчитането на преференциите. Докато за тези избори това не повлия на резултата, за следващите избори, където имаме гласувани 6000 машини за момента да бъдат в местните избори, където отчитането на преференциите за общинската листа – това може да създаде проблеми и до касиране на избори по места. Това сериозно би застрашило вота и гласуването на местните избори”, обясни той.

Депутатът Пенчо Милков от БСП  заяви, че машинното гласуване гарантира възпрепятстването на манипулирането на вота.

„Не машините провалиха хората, а хората умишлено провалиха машините. На страницата на ЦИК методическите правила за машинното гласуване, Комисията ги утвърждава на 20 май, което е 6 дни преди изборите. Машините са сертифицирани 30 минути преди да тръгнат за секциите. Всички възражения, които се изтъкват в момента, са заради лоша организация на изборния процес. Машината е бъдещето. Тя препятства манипулирането на вота, недействителните бюлетини. Странно как в България 7 на сто са недействителните бюлетини. Това са партия и половина в парламента. В Европа са не повече от 2%. Това е недопустимо”, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати