Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ за обвиненията на БСП – искат да компрометират предстоящите избори

Политика

ГЕРБ за обвиненията на БСП – искат да компрометират предстоящите избори

ГЕРБ за обвиненията на БСП – искат да компрометират предстоящите избори - Tribune.bg
Снимка:

С неверните си твърдения за Изборния кодекс, опозицията търси провокация, а не честен вот

БСП имат стратегия да компрометират предстоящите избори в страната. Това се отнася и за европейските избори и за местния вот. Така депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в НС Данаил Кирилов коментира изказването на Корнелия Нинова и обвиненията за Изборния кодекс у нас. По-рано социалистите обявиха, че ще сезират Венецианската комисия за промените в изборните правила и поискаха смяна на Централната избирателна комисия (ЦИК).

„По отношение на твърденията на Корнелия Нинова можем да заявим, че те не ни изненадват с това, че са неверни, че има множество и правни, и логически спекулации. Неприятното е, че започва осъществяване на стратегия на БСП за компрометиране на предстоящите два изборни процеси. Нищо вярно не представи Корнелия Нинова, напротив. Изложението беше правно абсурдно и не кореспондираше със статута на внесените законопроекти за Изборния кодекс и с направените предложения. Не се отменят никакви права“, категоричен бе Кирилов.

Той подчерта, че машинно гласуване е имало и ще продължи да има. И посочи, че от ЦИК са повдигнали въпроса за това как да бъдат осигурени машини за гласуване на корабите, в подвижните избирателни секции, в посолствата. Отново ЦИК са посочили, че предишни избори има загубени флашки от машинното гласуване. Освен това има разпоредба и за повторно броене на данните от машинното гласуване.

„Така те не пестят време и не премахват риска от манипулация на вота, ако такъв има в секционните избирателни комисии“, посочи Кирилов.

Той определи и като особено впечатляващо предложението на Нинова да бъде сменен съставът на ЦИК.

„Не повдигнахме въпроса за нова ЦИК, за да не оставяме в обществото съмнение, че търсим конюнктурно решение в полза на управляващите. Предполагаме, даже от вече един час имаме дълбокото убеждение, че тези изявления на лидерката на БСП целят да подрият изборния процес чрез една нова, неподготвена, нестикована нова ЦИК. Опозицията търси провокация, а не честни избори. Ако искаме честни избори, би следвало да делегираме доверие на сегашната ЦИК, която е провела множество избори. Такива и които ние не сме печелили. Да разчитаме на обстоятелството, че тази комисия има опит. Да, ние имаме много резерви по отношение на ЦИК“, посочи Кирилов. 

Председателят на правната комисия в НС коментира и намерението на БСП да сезират Венецианската комисия. Той посочи, че проектът на управляващите никога не е крит и че досега от комисията не са имали критики към изборния процес в България. В зимния си доклад Венецианската комисия дори е излязла с положителен доклад.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети