Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ за забавянето на самолетите F-16: Правителствата на Радев се провалиха

Политика

ГЕРБ за забавянето на самолетите F-16: Правителствата на Радев се провалиха

ГЕРБ за забавянето на самолетите F-16: Правителствата на Радев се провалиха - Tribune.bg
Снимка:

Служебните правителства на президента Румен Радев не реагираха на писмата от американска страна, че се очаква забавяне при доставката на изтребителите F-16 и се провалиха в изграждането на инфраструктурата в база „Граф Игнатиево“, без която машините няма да бъдат доставени, коментираха депутатите от ГЕРБ Даниел Митов и Христо Гаджев пред журналисти. Така те отговориха на нападките от страна на президента, че виновник за забавянето на машините е премиерът Бойко Борисов. Депутатите от ГЕРБ поискаха министърът на отбраната Стефан Янев да каже има ли официално писмо от САЩ до България за това, че доставката на осемте изтребителя F-16 ще се забави и каква е причината за това.

„Трябва да ни информират какви са причините за забавянето и да се осигури нормалната доставка на договора. В момента правителството прехвърля неусвоени пари от 2021 г. към бюджета за 2022 г., за да наваксат провала на служебното правителство“, посочи Христо Гаджев. Той предположи, че кабинетът „Петков“, дело на президента Радев, не се ползва с политическо доверие отвъд океана. Гаджев припомни, че доставката на първите две машини F-16 трябва да стане през втората половина на 2023 г., в началото на 2024  г. се чакат още 4,  а последните две бройки от цялата поръчка трябва да пристигнат през лятото на същата година.

„Ако има забавяне по доставката българското правителство може да поиска от американската страна да подпомогне страната ни по изпълнение на Air policing. И така САЩ да си поемат отговорността по забавянето“, подсказа на управляващите Христо Гаджев.

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов посочи, че управляващите се опитват да прикриват емоциите и уклоните си.

„Борисов вече една година не е премиер. Радев отдавна управлява и сегашният кабинет е негово дете. Не вървят на добре нещата с този кабинет, но да не се опитват да се оправдават с нас. При нас договорът е чудесен. Всичко вече е тяхна отговорност и ако състоянието на българската бойна авиация се влошава, това също е тяхна отговорност“, изтъкна Митов. Той поясни, че докато министърът на отбраната и кабинетът точно сега се опитват да прилагат този антинатовски подход, много държави, сред които и Йордания правят поръчки за американски самолети.

„Какво прави българското правителство, за да поръча следващите F-16, от които се нуждаем. Защо не се прави нищо, за да се поръчат още 8 самолета и ще стане така, че евентуална българска поръчка ще отиде към 2030 г.“, попита Даниел Митов. По думите му българското правителство трябва да се свърже с американската страна и да започнат разговори по въпроса колко ще се забави доставката на вече поръчаните 8 изтребителя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати