Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов за газовите връзки: България печели стотици милиони годишно от нашите действия (ВИДЕО)

Политика

Борисов за газовите връзки: България печели стотици милиони годишно от нашите действия (ВИДЕО)

Борисов за газовите връзки: България печели стотици милиони годишно от нашите действия (ВИДЕО) - Tribune.bg

Утре трябваше да потече азерската газ, каза Борисов

Реализацията на интерконектора Гърция - България е забавена, заяви Теменужка Петкова, която заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и други представители на партията дадоха брифинг. Петкова разказа процеса на реализация и подчерта, че договорът е бил подписан на 28 април 2021 година, но заради ковид е трябвало да се подпише анекс и срокът е бил удължен до 31 декември 2021.

„Не съм чула енергийният министър или премиера, че ще присъстват на церемония. Проектът е реализиран заради волята на ГЕРБ и Борисов. След утре ще видим  кой какво направи, колко срещи е провел“, подчерта Петкова.

„Докато Радев чегърташе ГЕРБ провалиха един голям проект като интерконектора Гърция – България“, каза бившият енергиен министър. Тя подчерта, че няма друга точка освен тази на Комотини и благодарение на анекс към договора е направена промяна във входната точка и от 1 януари 2021 г у нас има азерска газ, но тя е колкото позволява нашата инфраструктура

„България получава газ на атрактивни цени, имаме 35 % по-евтина газ. ГЕРБ е работила така, че когато Добрев беше министър бяха преодолени трима посредника, тогава той се прибра без фанфари, но ефектът е на лице“, каза Петкова. 

Бойко Борисов подчерта, че най-напред с Трайчо Трайков е имало предоговаряне на цените с 22 %, после с ЕК са били предоговорени с над 50 на сто и върнати на държавата  260 милиона надвзети пари.

„След като България единствена защити Украйна и спря изпълнението на Южен поток, за да не се заобикаля Украйна, казвам го за колегите в дясно, които са вляво, тогава натовска Турция и натовска Гърция приеха руската газ, а България беше изхвърлена. Още помня как Путин и Лавров казаха, че заради солидарността си към Украйна България губи всичко“, каза бившия премиер. 

Той припомни, че тогава е успял да убеди ЕК за газовия хъб „Балкан“, след което е заменил руските с най-мощните американски компресори.

„В момента тръбите са пълни, а България печели стотици милиони годишно от нашите действия. Никой при това положение не може да остави България на студено. Сега „Балкански поток“ и да го спрат имаме газ за 5 месеца. Това ли е лошото, което сме направили. 70 години напред българите ще печелят стотици милиони всяка година“, заяви той. 

„На 20 дни ходихме по отсечките в калта да контролираме строежа на интерконектора и на 31 декември трябваше всичко да е готово, трябваше да потече азерската газ, от 10 месеца има други управляващи, ние за това време правехме по 800 км на „Балкански поток“. Едните работят денонощно, а другите не“, каза още Борисов.

Делян Добрев показа графика, според която от май и юни, когато бе сформирано служебното правителство, цените започват тенденциозно да се покачват, за да достигнат 450 лв.

„Това е 4 пъти повече спрямо прогнозната цена на регулатора. Цени за първото тримесечие за следваща година около 700 лв “, каза той.

Борисов коментира срещата на президент Румен Радев с представителите на бизнеса: „Или сме станали президентска република, или работодателите не могат да говорят с кабинета и парламента и ходят при държавния глава. Имаме действащи кабинет и парламент. Защо при Радев? Учудва ме среща във формат, в който го няма министърът на енергетиката, няма го министърът на индустрията“.

Той настоя за отмяна на  мораториума върху цените на тока.  Попита и какъв КСНС ще свиква Радев при тези цени на тока?!

„Или иска да се накара на Киро и Асен, както обича, или ще излъже, че прави нещо. Той е популист, може да каже всичко, ще дойде време да мечтае за времената, в които аз бях премиер, а той - президент. Това всичко се трупа на неговата сметка“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че президентството е орган без право на страна за тока и газа-„Трябва ни спокойствие като държава и да сме спокойни, днешната пресконференция не е да нападаме някого, а чрез вас да кажем нашия опит и как се държат такива цени години наред“, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети