Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ предлагат затвор за психотормоз в семейството

Политика

ГЕРБ предлагат затвор за психотормоз в семейството

ГЕРБ предлагат затвор за психотормоз в семейството - Tribune.bg
Снимка:

Готвят се законодателни промени за жертвите на домашно насилие

"Смятаме да предложим наказанието за психически тормоз да бъде 1 година лишаване от свобода или пробация". Това заяви Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента пред NOVA телевизия. От партията готвят съответни законодателни инициативи в сферата, за да се защитят жертвите от психическо и физическо насилие.
В четвъртък управляващите от ГЕРБ съобщиха, че внасят в парламента пакет от мерки срещу домашното насилие и срещу насилието над жени и деца. По-рано Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция не отговаря на Конституцията и стана ясно, че тя няма да бъде приета в България.
"Предложените мерки ще бъдат не за инцидентно проявление на психическо насилие, а за системно проявление на такова поведение в която и да е от неговите форми - тормоз, накърняване на достойнството, поставяне в зависимост и всички свързани с това действия", обясни Кирилов.
Изграждането на кризисни центрове в цялата страната ще натовари твърде много социалните разходи. Удачно било да се ангажира публично-частния ресурс, каквато е и европейската практика. 
Най-големият проблем при домашното насилие е срамът на жертвата да признае обстоятелствата. "Винаги сме казвали, че е необходимо да увеличим и ресурса на психолози, които до подпомагат жертвите", заяви Кирилов. Необходимо е да се осигури подкрепа на жертвите. Специализирани екипи трябва да помагат на хората, срещу които е упражнено насилие. Тези екипи трябва да окажат и съдействие, и да внушават доверие в пострадалия. Това е деликатна дейност, която изисква специализирана помощ и подкрепа, допълни Кирилов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати