Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Германският посланик: В целия балкански регион и в Германия, Борисов е изключително ценен партньор

Политика

Германският посланик: В целия балкански регион и в Германия, Борисов е изключително ценен партньор

Германският посланик: В целия балкански регион и в Германия, Борисов е изключително ценен партньор - Tribune.bg
Снимка:

В целият ЕС внимателно се следят срещите на Борисов в Брюксел и Анкара, казва дипломатът

И България, и Германия, са ангажирани членки на ЕС и НАТО, заявява пред „24 часа“ германският посланик у нас Н. Пр. Кристоф Айххорн.

„Неотдавна посетих групата за приятелство в Народното събрание, където обсъдихме каква е същността на това членство в тези две много важни институции. Ядрото е свободата. Преди 30 години падна Берлинската стена, тук много неща се промениха, народите и на двете страни искат да бъдат свободни граждани. Тоест имаме една общност на ценностите, която намира своето изражение в политиката. Може да обобщим отношенията ни с едно изречение – нашите отношения са силни като домашна ракия“, шегува се дипломатът.

Германските предприятия с инвестиции в България са доволни от решението да се установят тук. И на въпроса биха ли взели отново това решение, повечето от тях отговарят с “да”. Говорим за инвестиции в обем от около 3 млрд. евро за 20 години, които дават 65 хил. работни места.

„С министър-председателя Бойко Борисов често разговаряме за това как тези германски инвестиции да продължат. В края на миналата година заедно открихме дигиталната лаборатория на “Бош”, която е свързана с автомобилостроенето. Чуваме от банки от Германия, че проявяват интерес за инвестиции в IT и дигиталния сектор в България, защото тук има добри специалисти именно в областите на високите технологии. Голямата въпросителна обаче, която стои не само пред германските фирми, е недостигът на специалисти“, казва той.

Според него България играе изключително важна роля за надеждната защита и охрана на нашата обща външна граница на ЕС.

„За това са единни и политици, и експерти. Много съм щастлив, че и по тази тема има тясно сътрудничество между България и Германия. Диалогът между София и Анкара като две съседни страни е изключително важен. Единодушни сме, че споразумението между ЕС и Турция относно миграцията е важно. От германска страна стриктно спазваме задълженията си по него и разчитаме на партньорите си също да го правят. Когато министър-председателят Бойко Борисов води диалог и има срещи в посоките, които споменахме, ние, а също и в ЕС следим много внимателно какво се случва и съм сигурен, че тези процеси се наблюдават и от страна на Анкара. Това е едно естествено продължение на ролята на България, която тя пое и изпълнява от периода, в който председателстваше Съвета на ЕС. Оттогава се говори за “духа на София”, като тази атмосфера продължава да се поддържа от министър-председателя ви. В целия регион и у нас той е изключително ценен партньор“, коментира Айххорн.

„От наша гледна точка България е стабилна страна, която е изключително ценен член на ЕС и НАТО. Не мога да заема позиция и да се изкажа относно вътрешнополитически дискусии. Мога принципно да кажа, че един силен парламент е съществен фактор за стабилна демокрация, а част от него е функцията да контролира правителството, което не се различава от ролята на германския парламент. Трябва да има силна опозиция и силно правителство – и двете са важни“, категоричен е той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Гадост! Ибрикчия!
01.02.2020 18:21 / Отговор
Мери До 1 - Тъпунгер!
02.02.2020 15:38 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети