Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гешев иска имунитета на двама депутати от „Възраждане“

Политика

Гешев иска имунитета на двама депутати от „Възраждане“

Гешев иска имунитета на двама депутати от Възраждане - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура.

Става дума за депутатите от „Възраждане“ Ангел Георгиев и Веселин Вешев.

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 НК и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 02.08.2022 г. за А.Г. да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за В.В. не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. А.Г. и В.В. са обявени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явяват лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати