Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гешев към депутатите: За мен е удоволствие да съм пред вас, може да ме изслушвате и 10 часа

Политика

Гешев към депутатите: За мен е удоволствие да съм пред вас, може да ме изслушвате и 10 часа

Гешев към депутатите: За мен е удоволствие да съм пред вас, може да ме изслушвате и 10 часа - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор многократно обясни, че не може да дава данни по конкретни производства, намекна за заплахи за живота си

Десетки въпроси задават депутатите към главния прокурор Иван Гешев. По покана на парламента той днес участва в заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси. Първоначалните планове за няколко въпроса от членове на комисията ескалира до това всички депутати да могат да отправят неограничен брой питания. Така право да застане срещу Гешев получи и Николай Хаджигенов от ИБНИ, който зададе 5 въпроса едновременно.

„Преминаваме на въпроси тип интервю, но нямам притеснения. При избора ми за главен прокурор преминах през изслушване от 10 часа. Затова аз мога да участвам тук докогато се прецени, в какъвто жанр се прецени, защото уважавам българските граждани и Народното събрание. За мен е удоволствие да съм пред вас“, отвърна Гешев.

Хаджигенов заплаши Гешев, че скоро ще му се наложи да си наема частна фирма за охрана, защото ще му отнемат защитата от държавата. Поиска и да разбере какви заплахи има към главния прокурор.

 Комисията по конституционни и правни въпроси Комисията по конституционни и правни въпроси

„Доколкото разбирам вие имате жив контакт с Бойко Рашков и може да го попитате защо имам такава охрана, информацията е в ДАНС и МВР, която е класифицирана, но вие имате допуск и може да проверите. Нямам никакви притеснения и до колкото ми е известно, всички главни прокурори се охраняват от държавата. Ако вие преценявате, че аз не следва да бъда охраняван по някакви лични причини, аз нямам нищо против, вие сте в Народното събрание и може да промените законите“, обяви Гешев и пожела на Хаджигенов когато стане прокурор и магистрат и се изправи срещу „някой, който беше най-страшният в една държава“.

„Тогава ще ви питам дали ще ползвате охрана. Мен никога не ме е било страх и не ме е страх“, обяви Иван Гешев, а Хаджигенов се възползва от камерите, за да се похвали, че също е много смел и с голи ръце се е изправил срещу „мафията, включително прокуратурата“.

Гешев подчерта пред депутатите, че си е прекъснал отпуската, защото уважава Народното събрание, но помоли да не го канят за след няколко часа, защото може да се стигне до припокриване на ангажименти.

„В програмата ми трябваше днес да съм на среща с мой колега от Балканска държава, която се отмени и затова излязох в отпуска“, даде пример главният прокурор.

 Комисията по конституционни и правни въпроси Комисията по конституционни и правни въпроси

По време на комисията бяха повдигнати и въпросите за твърденията на Бойко Рашков за „масово подслушване“. Гешев заяви, че е фалшива новина, че се водят дела срещу лица за престъпления срещу държавата. Той подчерта, че това което знае е изнесената информация от страна на специализираната прокуратура, а тя е, че има образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група свързана с укриващия се в Дубай Васил Божков. Именно те са били подслушвани и във връзка със записите, на които ясно се чува как Божков иска да влияе на протеста.

„Ако е имало действия от страна на специализираната прокуратура е било с цел да може българските граждани да упражнят своето конституционно право на протест и да се запази тяхното здраве“, подчерта Иван Гешев.

Запитан от ДПС за полицейския произвол по време на предизборната кампания, Иван Гешев заяви, че не иска да коментира действията на МВР по време на изборите, защото уважава българските институции. „Ситуацията е, че прокуратурата има желание да взаимодейства с всички институции“, обяви Иван Гешев, но подчерта, че самосиндилкалните действия на МВР са довели до намаляване, а не до увеличаване на обвиненията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети