Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гешев: Не е имало стрелба на границата ни с Турция, надявам се случая да не се използва във вреда на България

Политика

Гешев: Не е имало стрелба на границата ни с Турция, надявам се случая да не се използва във вреда на България

Гешев: Не е имало стрелба на границата ни с Турция, надявам се случая да не се използва във вреда на България - Tribune.bg
БГНЕС

България покрива стандартите за Шенген и съвсем незаслужено би било да не се допусне в тази общност, категоричен е главният прокурор

„Това, което ми е известно е, че този инцидент е от преди два месеца. Надявам се, да не се използва в момента ситуативно, във вреда на България, защото страната ни не го заслужава. Ние сме европейска държава и спазваме европейските стандарти. Мисля, че колегите от МВР дадоха подробна информация, която установява различна от твърдената обстановка, тоест, че не е имало стрелба. Доколкото ми е известно е имало проверка в Бургас, при която прокуратурата също не е констатирала тези обстоятелства в този вид, в който се оповестяват медийно. Ще изчакаме и те какво ще кажат“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод разследване на британската телевизия „Скай Нюз“ и още няколко западни медии, в което се твърди, че български гранични полицаи са стреляли по мигрант от Сирия, опитал се да премине границата с Турция.

Коментарът си Гешев направи веднага след края на Международната конференция STOP HATE SPEECH ( „Да спрем речта на омразата“), която се прове вчера и днес в София и бе организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация.

„България покрива стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не се допусне в тази общност. Вярвам този случай да не се използва ситуативно за постигане на политически цели, които не са в интерес на България“, категоричен беше главният прокурор.

Попитан дали има единна политика на територията на Европейския съюз относно мигрантите, той отговори така:

„Това е политически въпрос, няма как аз да коментирам, защото аз съм юрист. Мога да говоря по юридически теми, ще ви отговоря по юридическа тема. Има изключително добро взаимодействие с колегите ни от целия Европейски съюз. Виждате, че тук бяха главни прокурори на няколко държави. На ниво съдебна власт и правоохранителни органи ние имаме изключително добро взаимодействие. А дали има обща политика, аз не мога да отговоря. Това е въпрос към политиците“.

Той посочи още, че България има добро взаимодействие с Турция на ниво прокуратура и съдебна власт.

„Имаме изключително добър контакт с колегите при съответни молби за правна помощ и въпроси, които касаят съответни наказателни производства в двете страни. На ниво изпълнителна власт МВР, доколкото ми е известно, също има изключително добро взаимодействие. Така че, аз не виждам някакви проблеми, които мога да откроя. Поне на мен не са ми известни“, отбеляза Гешев.

На въпрос дали е задвижил процедурата по отношение на нидерландския премиер, главният прокурор заяви, че два дни е в конференция и не може да отговори в момента.

„Сигурен съм, че конкретният български прокурор, който ще се занимава със случая, ще прецени фактите и обстоятелствата и ще вземе правилното решение“,  каза той.

Припомняме, че в неделя главният прокурор обяви, че прокуратурата не разполага с данни българската граница да се преминава срещу 50 евро, каквото изявление направи премиера на Нидерландия Марк Рюте пред NOS Nieuws и с думите си оправда решението на Амстердам да блокира България за Шенген.

Във връзка с това Иван Гешев заяви чрез изявление в профила си в Туитър, че ще поиска от властите в Нидерландия доказателства за случаи за преминаване на границата между България и Турция „с банкнота от 50 евро“.

„Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона“, категоричен бе Гешев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати