Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гешев: Не е имало стрелба на границата ни с Турция, надявам се случая да не се използва във вреда на България

Политика

Гешев: Не е имало стрелба на границата ни с Турция, надявам се случая да не се използва във вреда на България

Гешев: Не е имало стрелба на границата ни с Турция, надявам се случая да не се използва във вреда на България - Tribune.bg
БГНЕС

България покрива стандартите за Шенген и съвсем незаслужено би било да не се допусне в тази общност, категоричен е главният прокурор

„Това, което ми е известно е, че този инцидент е от преди два месеца. Надявам се, да не се използва в момента ситуативно, във вреда на България, защото страната ни не го заслужава. Ние сме европейска държава и спазваме европейските стандарти. Мисля, че колегите от МВР дадоха подробна информация, която установява различна от твърдената обстановка, тоест, че не е имало стрелба. Доколкото ми е известно е имало проверка в Бургас, при която прокуратурата също не е констатирала тези обстоятелства в този вид, в който се оповестяват медийно. Ще изчакаме и те какво ще кажат“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод разследване на британската телевизия „Скай Нюз“ и още няколко западни медии, в което се твърди, че български гранични полицаи са стреляли по мигрант от Сирия, опитал се да премине границата с Турция.

Коментарът си Гешев направи веднага след края на Международната конференция STOP HATE SPEECH ( „Да спрем речта на омразата“), която се прове вчера и днес в София и бе организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация.

„България покрива стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не се допусне в тази общност. Вярвам този случай да не се използва ситуативно за постигане на политически цели, които не са в интерес на България“, категоричен беше главният прокурор.

Попитан дали има единна политика на територията на Европейския съюз относно мигрантите, той отговори така:

„Това е политически въпрос, няма как аз да коментирам, защото аз съм юрист. Мога да говоря по юридически теми, ще ви отговоря по юридическа тема. Има изключително добро взаимодействие с колегите ни от целия Европейски съюз. Виждате, че тук бяха главни прокурори на няколко държави. На ниво съдебна власт и правоохранителни органи ние имаме изключително добро взаимодействие. А дали има обща политика, аз не мога да отговоря. Това е въпрос към политиците“.

Той посочи още, че България има добро взаимодействие с Турция на ниво прокуратура и съдебна власт.

„Имаме изключително добър контакт с колегите при съответни молби за правна помощ и въпроси, които касаят съответни наказателни производства в двете страни. На ниво изпълнителна власт МВР, доколкото ми е известно, също има изключително добро взаимодействие. Така че, аз не виждам някакви проблеми, които мога да откроя. Поне на мен не са ми известни“, отбеляза Гешев.

На въпрос дали е задвижил процедурата по отношение на нидерландския премиер, главният прокурор заяви, че два дни е в конференция и не може да отговори в момента.

„Сигурен съм, че конкретният български прокурор, който ще се занимава със случая, ще прецени фактите и обстоятелствата и ще вземе правилното решение“,  каза той.

Припомняме, че в неделя главният прокурор обяви, че прокуратурата не разполага с данни българската граница да се преминава срещу 50 евро, каквото изявление направи премиера на Нидерландия Марк Рюте пред NOS Nieuws и с думите си оправда решението на Амстердам да блокира България за Шенген.

Във връзка с това Иван Гешев заяви чрез изявление в профила си в Туитър, че ще поиска от властите в Нидерландия доказателства за случаи за преминаване на границата между България и Турция „с банкнота от 50 евро“.

„Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона“, категоричен бе Гешев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп