Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Гласове“: Радев освободил от администрацията си кандидат-министърката на отбраната на ИТН

Политика

„Гласове“: Радев освободил от администрацията си кандидат-министърката на отбраната на ИТН

Гласове: Радев освободил от администрацията си кандидат-министърката на отбраната на ИТН - Tribune.bg

Президентът Румен Радев е освободил Теодора Генчовска като главен експерт в администрацията си, съобщава „Гласове“. Генчовска е номинирана за министър на отбраната в проектокабинета на „Има такъв народ", който трябва да бъде гласуван в сряда.

Според източниците на „Гласове“ официалните мотиви за това решение били, че Теодора Ганчовска е кандидат за министър и не може да продължи да работи в президентството. Всъщност истинската причина е в настъпилия разрив между Румен Радев и Слави Трифонов, след като Мая Манолова и Христо Иванов предложиха ИТН да номинира трима от служебните министри в своя кабинет. Последва остра реакция на Трифонов и неговите хора.

Дотогава между президентството и Слави Трифонов се наблюдаваше синергия. Лидерът на ИТН беше намекнал, че би подкрепил Радев за втори мандат, а президентът помогна да се приемат поправките в Изборния закон, които облагодетелстваха ИТН, като даде време на депутатите, забавяйки връчването на втория мандат в миналото Народно събрание. Промените бяха скандално приети за един ден, но въпреки противоречивите оценки за тях и хаотичните текстове Радев ги обнародва, изневерявайки на принципа си да налага вето върху подобни законодателни авантюри. Само допреди две седмици говорители, свързани с президентството, се изказваха положително за ИТН и опитите му да състави кабинет.

Най-странното е, че Теодора Генчовска бе номинирана за министър и в първото предложение на Слави Трифонов за правителство с премиер Николай Василев, което той обяви в деня след последните избори на 11 юли, но продължи да работи за президента и не бе освободена от поста си. Въпреки всички скандали, които Слави Трифонов и ИТН предизвикаха в последните месеци, Румен Радев не каза нито една критична дума за тях, докато в същото време не пестеше критиките си към ГЕРБ. Сега обаче идилията е приключила, а освобождаването на Генчовска е знак за настъпилия разрив, съобщават още „Гласове“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати