Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гласуваме по избор – на машина или с хартиена бюлетина

Политика

Гласуваме по избор – на машина или с хартиена бюлетина

Гласуваме по избор – на машина или с хартиена бюлетина - Tribune.bg
Снимка:

Дискусиите продължават и утре

Депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите за въвеждане на гласуване по двата начина – на машина и с традиционната хартиена бюлетина. Промяната стана част от приетите на второ четене текстове в Изборния кодекс, около които се обединиха коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Малко след 16 часа депутатите прекратиха днешното си заседание, въпреки че гласуваха да работят до окончателно приемане на всички текстове, които са заложени в проекта за ново изборно законодателство. От опозицията застанаха твърдо срещу промените и настояха за машинен вот като единствена гаранция за честността на изборите.

Според БСП смесеният вот ще усложни и протоколите, защото там трябва да се нанасят резултатите от два различни начина на гласуване. За манипулации на вота заговориха и от ДПС, които също не подкрепят предложението. „Явно Борисов е казал на ГЕРБ да създадат хаос и объркване с Изборния кодекс“. Това каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Той упрекна управляващите, че е нямало дебат, преди да се правят предложения за изменения в кодекса.

Депутатът от движението Хамид Хамид отбеляза: "Свалете розовите очила. Много розово е това заглавие "Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс", почти нищо не правим с него. Имате последния шанс за диалог. Отложете го този кодекс, защото той няма да работи, той ще създаде предпоставки за опити за изборни измами, фалшификации, а хаосът е неминуем".

От ГЕРБ определиха като порочно опитите за внушение, че изборите се манипулират. Депутатът Тома Биков коментира: "Но когато излизаме от тази трибуна обявяваме, че те ще бъдат задължително фалшифицирани, внушаваме две неща, че няма смисъл да се гласува на първо място, и че вие ще загубите изборите. Ами ако вземете да ги спечелите, тогава фалшифицирани ли ще бъдат, защото се наслушахме и по време на местните избори какви огромни фалшификации има в цялата страна, единствено в Русе и Перник няма. Защо така?".

„Никъде в Европа няма машинно гласуване“, пък твърди Борис Вангелов от „Обединени патриоти“. По-рано предложението на войводите за отпадане на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили отпадна. Дебатите по кодекса пък ще продължат утре.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

Гербави нали имаше референдум, защо не спазвате волята на народа. Хартиените бюлетини подавани от ръка на ръка също са опасни преносители на вируса. Докато при машините е много елегантно, може да си сложиш ръкавици. А който е неграмотен, той ще е неграмотен и на хартия.
16.09.2020 18:07 / Отговор
Щото се ковеш бе, червен кретенино. Сега изясни ли ти се проблема?
16.09.2020 18:42
гнус Ами другарката ви нинова защо не направи машинно гласуване за шеф на бсп бе бесепедер@асти с ръкавици да не се разболеете от коронавируса?!?!Абе защо ви е страх от изкуствения вирус бе другари след като пролетта дуцентъ мънгърув вашия каза, че няма такъв вирус, а сега рефтуните да не се разболеете от короната бе другари!?!
16.09.2020 20:54
Voter Много добре. Ще гласувам с хартиена бюлетина. Сигурно руските хакери вече се готвят за нашето машинно гласуване, иначе нямаше превратаджиите да дават толкова зор. Всичко при тях има зловреден замисъл.
16.09.2020 18:45 / Отговор
Баба ѝ на "крантата от Крушовица" само на машини е гласувала Комунетата газ пикаят, щото никой вече не им играе по тъпата русофилска свирка. Тотален пълен игнор на всички видове паразити - комуняги, мунчовци, мореплаватели, шиниковци, пендели, копейки, дебили, жълти книжки, гномове, протестанти, арестанти и черепи. Отиваме директно на редовни избори на хартия и машини комбинирано. Импийчмънт на фатмака!
16.09.2020 19:02 / Отговор
Гражданска позиция ИЗВРАТЕНА КОМУНИСТИЧЕСКА ИДЕЯ СА ТЕЗИ МАЛИНИ И СЪС СИГУРНОСТ БОЛШЕВИКИТЕ СЕ КАНЯТ ЗА ФАЛШИФИКАЦИИ СЪС МАШИНИТЕ ЗАТОВА ТОЛКОВА ВРЯКАТ!!!
ЗАЩО НИНОВА НЕ ГИ ПОЛЗВА ЗА ИЗБОРИТЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП КОИТО МИНАХА КАТО СА ТОЛКОВА ЕЛЕГАНТНИ???
НИЕ ЖИВЕЕМ ВЪВ ГЕРМАНИЯ И ТАЗИ БОГАТА ДЪРЖАВА ГЛАСУВАТ СЪС БЮЛЕТИНИ НЕ МАШИННО!! ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ХАРЧИ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ ЗА ТОВА БЕЗМИСЛЕНО НА ЛУДАТА МАНОЛОВА ПРИЩЯВКА??? ТОВА Е ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ!!!НИЕ СМЕ КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ЗАЩОТО ТО ИМА ПОВЕЧЕ ВЕРОЯТНОСТ ДА БЪДЕ ФАЛШИФИЦИРАНО!!! НЕ СЛУЧАЙНО НЕ СЕ ИЗПИЛЗВА ВЪВ ЕВРОПА ОСВЕН ВЪВ БРЮКСЕЛ ! БЪЛГАРИЯ Е МАЛКА ДЪРЖАВА КОЛКОТО Е ПО ПРОСТО И СЕМПЛО ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ!
16.09.2020 20:16 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети