Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На балотажа в неделя: Как да разбера къде да гласувам?

Политика

На балотажа в неделя: Как да разбера къде да гласувам?

На балотажа в неделя: Как да разбера къде да гласувам? - Tribune.bg
Снимка:

Гласува се с Х или V

В неделя ще се проведе балотаж на кметските избори у нас. За кмет ще се гласува в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна. Осемнадесет от общините, в които ще има втори тур на изборите, са областни центрове, сред които и най-големите - София, Пловдив, Варна и Русе. 9 областни града вече избраха кметовете си на първи тур - Враца, Монтана, Стара Загора, Бургас, Кюстендил, Кърджали, Хасково, Велико Търново и Габрово.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия/ЦИК/. Ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, удължаването на изборния ден може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини. Освен претендентите за кмет/ кмет на община, кмет на кметство и районен кмет/ гласоподавателите могат да изберат и опцията "Не подкрепям никого", но това не влияе на резултата. За избран ще се счита кандидатът, събрал по-голямата част от гласовете.

Къде да гласувам?

Право на глас има всеки българин на възраст над 18 години с регистрация в страната от поне 6 месеца. На местни избори не се откриват секции в чужбина! Ако не знаете къде да идете, можете да проверите в коя секция сте в сайта на ГРАО. Там може да проверите, в коя секция да гласувате, като направите справка по ЕГН или адрес. Може да направите справка и чрез телефон. Изпраща се SMS от мобилен телефон на единен номер 18429 и за трите мобилни оператора (А1, Теленор и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН. От стационарен телефон следва да наберете номер - 0800 1 4726, който е  безплатен за цялата страна, и да направите справка за вашата секция, където може да упражните правото си на глас.

Бюлетините

Бюлетините, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство и районен кмет, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидатите, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого".

Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба ѝ има място за два печата на секционната избирателна комисия /СИК/. В долния ѝ ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на СИК, подпечатва се и с него се влиза в тъмната стаичка. След гласуването се поставя втори печат от член на СИК на гърба на бюлетината и тя се пуска в прозрачната кутия. В част от кметствата също ще се гласува с две бюлетини - за кмет на община и на кметство.

Как да попълните бюлетините за гласуване?

В неделя гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия и се легитимира пред член на комисията с личната си карта. След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава съответния брой бюлетини/ кмет на община, кмет на кметство и районен кмет/. Те се откъсват от съответните кочани, а на гърбовете им се поставя печат. След като вземе бюлетините, избирателят влиза в тъмната стаичка за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето. Гласът е действителен само ако е с химикал, пишещ със син цвят. Бюлетините се сгъват така, че да не се вижда отбелязването.  След като упражни правото си на вот, избирателят излиза от тъмната стаичка за гласуване, подава сгънатите бюлетини с вота си на член на комисията. След поставянето на втория печат избирателят ги пуска в прозрачната урна. Накрая полага подпис в избирателния списък. Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получи нова, в която да отбележи вота си.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Vadil Petrov Къде може да се гласува в Холандия!
02.11.2019 11:05 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети