Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Главчев призова фирмите, свързани с изборния процес, да не нажежават обстановката допълнително

Политика

Главчев призова фирмите, свързани с изборния процес, да не нажежават обстановката допълнително

Главчев призова фирмите, свързани с изборния процес, да не нажежават обстановката допълнително - Tribune.bg
Снимка:

Не смятам, че тонът, който напоследък използва Република Северна Македония, ще ѝ помогне да стане държава-членка в Европейския съюз. Не става и въпрос за някакви нови преговори. Мисля, че достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност и те просто трябва да спазват изискванията на ЕС, за да станат държава-членка на съюза.

Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев по повод провокациите от страна на управляващите в РС Македония по отношение на България, предаде репортер на БГНЕС.

Главчев подчерта, че България е предвидим партньор и лоялен член на ЕС. „Няма с какво да изненадаме останалите държави-членки. Вие знаете, че подкрепяме разширяването и европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, нещо повече – през 2017 година възобновихме тази тема и бяхме лидер на процеса. Всяка една държава от Западните Балкани, която иска да стане член на ЕС, ще бъде отчитано нейното участие в този процес и изпълнението на всички изисквания, които са необходими, за да стане държава-членка на ЕС“, категоричен е той.

Във връзка с взривените пейджъри в Ливан, Главчев съобщи, че знае всичко по случая.

„Имаше сутринта официално изявление от ДАНС, в което те казват, че заедно с Министерство на вътрешните работи, Национална агенция по приходите и Агенция „Митници“ не са установили никакво наличие на стоки или производство на стоки, за които става въпрос, в България. Като при това категорично няма такива. Единственото, което се е случило, са парични потоци, които са преминали по фактури. На фактурите пише, че са за услуги. Знаете, че в банките трябва да има основание за преводи. Основанието за превод са „услуги“, а не „стоки“, така че България няма никакво отношение по производството, преминаването и обмитяването на каквито и да е стоки, пък камо ли на въпросните пейджъри и уоки-токи“, заяви той.

По думите му не би трябвало това да има никакво отражение по отношение на външната ни политика.

„Още повече, че виждате, че фирмата е собственост на норвежки гражданин, който въобще не е стъпвал в България. Действал е чрез пълномощник, което е практика при такива фирми. Може да се нарече фирмата тип „пощенска кутия за парични потоци“, на повърхността изглежда, че всичко е нормално – преминават парични потоци за услуги“, обясни още Главчев.

Според премиера няма необходимост за свикване на Съвета по сигурност към Министерския съвет, тъй като казусът е изяснен от ДАНС, от МВР, НАП и Агенция „Митници“.

По повод посещението на Елена Йончева при задържаните български моряци в Йемен и дали в някакъв момент те ще бъдат освободени, Главчев отбеляза, че именно натам са насочени нейните усилия, както и на всички български институции.

„Запознати сме. Тя изяви желание, заедно с роднините на моряците, да направи това посещение в Йемен. Ние от своя страна сме се запознали с възможните последствия и обстоятелства, които биха могли да възникнат в резултат на това посещение, тъй като е доста деликатна ситуацията и те са наясно. Казали сме им какво може да се случи във всички аспекти на целия спектър от добро до не толкова добро. Освен всичко друго сме оказали и логистична помощ за нейното пътуване“, съобщи той.

Премиерът коментира, че има натиск за повишаване на цени по отношение на склада, който съхранява машините за гласуване.

„Надявам се да не се стигне дотам, тъй като това ще бъде много голям скандал, в който ние нямаме никакво отношение, но, както разбрахте, това са търговски отношения между ЦИК и съответните контрагенти“, добави премиерът и допълни, че от друга страна е право на търговците да искат подобряване на условията. Но при договорите има две страни, напомни Главчев и каза: Нито този, който държи складовете, нито „Сиела Норма“, са ощетени по някакъв начин.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети