Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Главчев: България ще участва в изграждането на два хармонизирани коридора за военна мобилност

Политика

Главчев: България ще участва в изграждането на два хармонизирани коридора за военна мобилност

Главчев: България ще участва в изграждането на два хармонизирани коридора за военна мобилност - Tribune.bg

България ще участва в изграждането на два хармонизирани коридора за военна мобилност, което допълнително ще улесни по-бързото придвижване в рамките на НАТО по направлението юг-север. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии във Вашингтон, където участва в Срещата на върха на Алианса, съобщиха от правителствената пресслужба.

Подписаните писма за намерение предвиждат изграждането на хармонизирани коридори за военна мобилност между Италия, Албания, Северна Македония и България в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, както и между Гърция, България и Румъния. Те ще способстват за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, както и за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС. Премиерът Главчев посочи, че има изявено желание от страна и на Турция да се включи, но механизмът следва да е по-различен, защото се използват и европейски средства за коридорите, а Турция не е член на ЕС.

Министър-председателят Димитър Главчев акцентира още върху подписания между България и Румъния Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Щабът ще осъществява планирането, командването и управлението на Силите за специални операции на Алианса за Черноморския регион. Изграждането на щаба ще допринесе за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Югоизточния фланг на НАТО.

Пътят на Украйна към НАТО е необратим, заяви още премиерът Главчев. Министър-председателят отбеляза, че темата предстои да бъде обсъждана днес на форума във Вашингтон в рамките на заседанието на държавните и правителствени ръководители във формат Съвет НАТО-Украйна.

В отговор на журналистически въпрос на вътрешно-политическа тема министър-председателят потвърди позицията си, че е важно България да има редовно правителство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати