Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Главният прокурор е пътувал само с охраната си при опита за атентат /ДОПЪЛНЕНА/

Политика

Главният прокурор е пътувал само с охраната си при опита за атентат /ДОПЪЛНЕНА/

Главният прокурор е пътувал само с охраната си при опита за атентат /ДОПЪЛНЕНА/ - Tribune.bg
Снимка:

По думите на Иван Демерджиев израелският експерт е пристигнал в деня на взрива

Не е имало членове на семейството на Иван Гешев по време на атентата срещу него на 1 май. Това обяви по време на изслушването в парламента вътрешният министър Иван Демерджиев. 

В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на господин Иван Гешев. Той е пътувал сам, с назначената му охрана от Националната служба за охрана (НСО). Маршрутът, по който се е движел Гешев, е бил един обичаен маршрут за него, многократно е минавал по него“, добави той. „Лично видях автомобила, пострадал от взрива - има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него, няма никакви други щети. Видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този брониран автомобил. Това е кола с най-висока степен на сигурност, от тези, с които разполага държавата. По-защитен е от този на президента“, съобщи той.

Относно присъствието на израелския експерт на мястото на атаката, вътрешният министър оповести, че той е бил заведен там от следователите.

„Този човек е пристигнал в същия ден на взрива. Данни в какво качество и какво е правил, трябва да ви отговори наблюдаващият прокурор или следователите“, поясни Демерджиев. Той съобщи, че експертът е пристигнал час и половина преди взрива като посочи, че не искал да прави спекулации. 

Пред журналистите по-късно Иван Демерджиев заяви, че МВР има „много ясни насоки, които могат да ни доведат до хората, свързани с този взрив“. 

„Ще използваме целия капацитет на всичките ни партньорски служби, за да стигнем до извършителите на това взривяване", декларира министърът. Той добави и още детайли: „Колата, в която се е возил главният прокурор по време на атаката срещу него е била купена навремето за нуждите на „Бюрото за защита“. След преминаването на службата към Министерството на правосъдието въпреки настояването на министъра това да стане за всички активи, колата се озовала в Националната служба за охрана и от тогава се ползва само от главния прокурор. Няма правило, че Гешев е най-застрашената личност в държавата, за да ползва този автомобил“, заяви той.

Демерджиев уточни още, че Европол са се свързали с ГДБОП и са поискали да се включат в случая. „Разговаряхме незабавно с прокуратурата и те дадоха своето съгласие“, добави той.

Силовият министър се оплака, че колите на НСО били стари. „Много чужди делагации се отказват да идват у нас, защото няма автомобили на ниво. Делегации си носят автомобили и технически средства със самолети, което е обидно за държавата ни“.  Той добави, че има създадена работна група, която да обсъди нуждите на НСО и службите от автомобили и техника. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети