Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Годишният доклад на ЕК: Сериозен напредък за България

Политика

Годишният доклад на ЕК: Сериозен напредък за България

Годишният доклад на ЕК: Сериозен напредък за България - Tribune.bg
Снимка:

Наблюдението над България може да отпадне съвсем скоро

България бележи сериозен напредък. Това заяви заместник- председателя на ЕК Франс Тимерманс при представяне на докладите за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

„Някои от препоръките се считат за изпълнени, други са близо до целта. 3 от 6-те за България показатели се считат за временно затворени. Ако тази положителна тенденция продължи и България поддържа темпото за реформи,  ЕК е убедена, че процедурата ще приключи преди края на мандата на тази комисия“, обяви Тимерманс. 

Според ЕК през последната година България е положила усилия да изпълни препоръките от доклада от януари 2017 г. Критериите, които ЕК обяви за затворени, са независимост на съдебната система, законодателна рамка и организирана престъпност.

 „Комисията е уверена, че България ще продължи усилията си за реформи и ще може да изпълни всички останали препоръки. Тя ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи по-нататъшна оценка на постигнатия напредък преди края на този мандат на Комисията. Комисията очаква, че с това ще приключи процесът на механизма за сътрудничество и проверка в България. За да постигне тази цел, България се приканва да продължи текущата положителна тенденция към прилагане на всички останали препоръки“, се посочва в официалното съобщение на ЕК.

Отбелязва се, че прозрачното докладване от страна на българските власти, гражданският и общественият надзор ще играят важна роля при преминаване на наблюдението на национално равнище.

Не така положителен е докладът за Румъния. Събитията от последните няколко месеца обръщат постигнатия напредък за последните 10 години.

„Има стъпки назад. Бихме искали Румъния веднага да спре прилагането на законите в областта на съдебната система, както и наредбите, това е съзвучно със съветите, които получаваме от съвета на Европа, Венецианската комисия и други. Тези закони трябва да бъдат преработени“, заяви той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети