Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Големи родни предприятия да получават газ директно от Азербайджан обсъдиха Радев и Алиев

Политика

Големи родни предприятия да получават газ директно от Азербайджан обсъдиха Радев и Алиев

Големи родни предприятия да получават газ директно от Азербайджан обсъдиха Радев и Алиев - Tribune.bg
Снимка:

Обмисля се страната ни, Румъния, Словакия и Унгария да транзитира допълнителните количества газ, уговорени от Азербайджан

България, заедно с Румъния, Словакия и Унгария предлагат на Азербайджан да транзитират допълнителните количества газ, които бяха договорени между страната и ЕК през юли.

„Вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване, да можем да пренасяме веднага”, обясни президентът Румен Радев по време на официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас. Така по думите му газът ще достига много по-бързо и евтино до Централна и Южна Европа. Тази идея предстои да бъде обсъдена и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която ще бъде в София за откриването на газовата връзка в събота.

„В условията на намалени доставки, на криза с доставките на газ търсим нови възможности, иновативни решения. Обсъдихме възможността нашите големи консуматори на газ в областта на производство на полиметри, тор, стъкло – същите, които произвежда и Азербайджан - тези наши големи консуматори да получават директно газ, а после заедно да излизат на европейските пазари и се пести от транспорта”, каза президентът. По думите му това ще облекчи „Булгаргаз”, но това ще се обсъди.

„Интерконекторът затвърждава нашето стратегическо партньорство”, заяви Румен Радев и подчерта, че редица други теми са били в обсега на разговорите с Алиев - информационни технологии и роботика, изкуствен интелект, производството на зелен водород, компоненти за автомобилната промишленост.

От своя страна азербайджанският президент потвърди, че се обсъждат допълнителни количества и обеми.

„Ще удвоим производството и износа към Европа, имаме ресурсите и възможности за доставки чрез нашата мрежа. Обмисляме да отворим офис на фирмата "Сокар". Поздравих Радев за утрешното събитие, което ни предстои – откриването на интерконектора. Това е от историческо значение“, каза Алиев. 

Утре той ще участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на българо-гръцката газова връзка. По нея България вече ще може за получава цялото договорено количество газ от Азербайджан, но и газ от други източници. В София ще бъде и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати