Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Големият шамар е обвързването на интерконекторната връзка към Гърция със санкции по „Магнитски“

Политика

Големият шамар е обвързването на интерконекторната връзка към Гърция със санкции по „Магнитски“

Големият шамар е обвързването на интерконекторната връзка към Гърция със санкции по Магнитски - Tribune.bg
Снимка:

Тя трябва да сложи реален край на зависимостта от Русия

Големият шамар от Вашингтон не са санкциите срещу Делян Пеевски и Васил Божков по закона „Магнитски“, а срещу третия в групата - почти неизвестния Илко Желязков, пише „24 часа“.

Той е бил за няколко месеца от 2 август до 5 декември 2018 г. в борда на компанията, която прави интерконекторна връзка.

Екатерина Захариева каза вчера, че първият път, когато Желязков е уволнен от управителния съвет на БЕХ е било през 2013 г., когато тя е била вицепремиер в служебния кабинет на Марин Райков. Няколко месеца по-късно е възстановен в БЕХ по времето на кабинета Орешарски. По времето на служебния кабинет Близнашки пак е отстранен.

Но не е толкова важна неговата личност, колкото фактът, че американците провиждат конкретен виновник от българска страна за забавянето. Илко Желязков е типичен представител на българската дълбока държава - влиятелен човек от службите, който участва в управлението на държавни фирми и има репутацията на близък до ДПС. За няколкото месеца, през които е бил в компанията, каквито и неща да е правил, не е житейски възможно толкова да попречи на проекта. От тогава са минали още 3 години.

По-важно е обвинението към България, че умишлено е саботирана газовата връзка. Което, реално погледнато, е трудно доказуема теза, защото строител е гръцка фирма, която има обективни затруднения с терена.

Но политическият знак е голям.

Той не е само към бившите на власт, но и към новите, тъй като тази връзка наистина е ключово важна за България, защото ще сложи истинския край на зависимостта от съветски газ. Ако има свързан терминал за втечнен газ при Александруполис, което прави българската икономика достъпна за доставки на втечнен газ - дали от САЩ, дали от Катар, дали от Алжир, вече няма да сме толкова зависими от доставки от територията на бившия Съветски съюз. Не знаем на какво се основават американските подозрения, сигурно и никога няма да научим, защото те не съобщават доказателства, но и подозренията са голям шамар.

Иначе санкциите за Пеевски и Божков са някак очаквани. По сигнал на Цветан Василев от 10 години се правят опити такива санкции да бъдат наложени на Делян Пеевски. Добавянето на Божков е вероятно заради самата Херо Мустафа, която наистина много държи на старата американска морализаторска политика - тип Хенри Кисинджър, която е за върховенството на закона навсякъде по света и мисията на САЩ е да го налага.

Тъй като Божков се свързва с дейността на служебното правителство и протестите от лятото, едновременно удряне на двамата показва, че американците подчертано не искат да се месят в предизборните ежби в България, като вземат страна, удряйки единия от тях.

Но хипотезата, че интерконекторът с Гърция се бави умишлено, е големият шамар и предупреждение към следващите да ускорят този процес, защото завършването на „Балкански поток“ за година и забиването на далеч по-малкия по дължина интерконектор се оценява от американската администрация не просто като задгранична корупция, а като враждебен акт.

Санкцията по „Магнитски“ изглежда нещо екзотично - блокират се фирмите им и сметките в САЩ. А какво става с парите, които не са в американски банки? Всъщност това няма никакво значение, защото попадането под тези санкции означава практически спирането на всякакви парични преводи откъдето и да е и накъдето и да е. Защото всеки превод - дори към банкомат, преминава през американска кореспондентска банка и това означава, че вече има основание да бъде блокиран. И нашите изгнаници в Дубай или където и да се намират, може да се окажат без възможност да си изтеглят пари за хляб от банкомата въпреки ритоните, които имат.

При запор в България се блокират сметки, авоари, но няма такъв глобален контрол.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети