Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за F-16

Политика

Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за F-16

Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Фискалният резерв е на достатъчно добри равнища и позволява това, посочи финансовият министър

България има възможност да плати наведнъж сумата по сделката за F-16. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред „Фокус“.

Договорът за придобиване на 8-те изтребителя е на обща стойност 1 256 153 980 долара. САЩ обаче ще поискат от Конгреса да поемат 60 млн. долара, с което цената пада под 1 млрд. и 200 млн. долара.

Финансист номер 1 на България съобщи, че в понеделник ще има извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета. Причината е, че в момента сумата за сделката не е разчетена в държавния бюджет.

Страната ни не се нуждае от заем за сделката, тъй като фискалният ни резерв е на много добро равнище, става ясно още от думите на Горанов. По думите му бюджетният дефицит след актуализацията ще бъде около 2% по план, което съответства и е под 3% по Маастрихтски критерии.

„Това е значително фискално усилие, когато се прави в рамките на една година, но добрите перспективи пред икономиката и доброто изпълнение на бюджета позволява това усилие да се случи еднократно“, обясни финансовият министър.

Той разясни и че се налага плащането да стане на един път понеже това е първата подобна сделка между българското и американското правителство. В бъдеще при други сделки ще може да се преговаря за по-гъвкави схеми на плащане.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети