Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Горанов: ДДС-то не трябва да е инструмент за правене на политика

Политика

Горанов: ДДС-то не трябва да е инструмент за правене на политика

Горанов: ДДС-то не трябва да е инструмент за правене на политика - Tribune.bg
Снимка:

Няма механизъм, при който намаляването на данъка върху добавена стойност да е в полза на потребителя

ДДС-то не трябва да е инструмент за правене на политика. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

„Ние имаме три ставки за ДДС – нулева, 9% ставка, която се прилага за туристическото настаняване и общата 20%-на ставка. По директива четвърта ставка не може да има“, обясни той.

Горанов е категоричен и че намаляването на ставката не означава директно намаляване на крайната цена.

„Основният аргумент на Министерството на финансите и опитът ни през годините показва едно - няма никаква гаранция и механизъм, с който променената ставка върху данъка добавена стойност да остане в полза на потребителя. Масово, в това число и в Гърция, за където често колегите дават пример, ефектът веднага остава по средата. Не в крайния потребител, а в търговците и производителите. Това означава, че очакването, че ако намалим с десет пункта ДДС-то, цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално“,посочи още финансовият министър. 

При намаляване на ДДС-то ще се увеличи натискът върху фиска. 

„От друга страна желанието да се финансират определени дейности, свързани със социалната сигурност, физическата сигурност, отбраната, сметката за F16 примерно, всякакви други такива функции на държавата, ще бъдат ограничени. Тогава ще водим друг дебат. Ако не искаме косвено облагане, трябва да говорим за пряко“, обясни министър Горанов. 

По отношение на предложението да падне данъкът върху книгите, той заяви:

„Аз уточнявам, че такова решение няма. Принципната позиция на Министерството на финансите винаги е била политиката да се прави през разходната част на бюджета, а не през приходната. В този смисъл, позицията е, че подобна тема не следва да се обсъжда. Можем да премахнем въобще ДДС-то, което е основен приходен източник или да го намалим на 5% за всички групи стоки, въпреки че по директива има определени ограничения. Гарантирам ви, че след това веднага ще започнем разговор от какво да финансираме основните държавни функции“, категоричен е Владислав Горанов. 

По думите му нито един данък не е самоцелен. Ако се намали косвеното облагане, в случая акцизите и ДДС, веднага трябва да се започне разговор колко да са данъците на физическите лица и фирмите.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати