Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Горанов: Не виждам съществени разделителни линии за актуализацията на бюджета

Политика

Горанов: Не виждам съществени разделителни линии за актуализацията на бюджета

Горанов: Не виждам съществени разделителни линии за актуализацията на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

С министър Сачева работим за допълнително адаптиране на мярка „60/40“, посочи финансовият министър

Финансовият министър Владислав Горанов отправи призив към партиите да подкрепят актуализацията в бюджета.

„Не виждам съществени разделителни линии за актуализацията на бюджета“, уточни пред депутатите финансист №1. По думите му основна разлика между позициите на правителството и част от народните представители е отношението към самоосигуряващите се лица и безусловен доход за тях.

„В началото сме на една непредвидима криза и моментът за такъв експеримент не е дошъл. Може ли с аргумент, че определени лица са без доходи, без да правят вноски в осигурителната ни система, без преценка на доходите им, да разхвърляме едни пари“, попита народните представители министър Горанов.

По данни от декларации в НАП 800 000 хиляди са самоосигуряващи се у нас.

„Това, което се предлага от правителството има предимства и според някои – недостатъци“, обобщи финансист №1 и заяви, че няма лесен отговор.

За Владислав Горанов би било безпредметно в мярка „60/40“ да не се предвиди участие от страна на работодателите. „Къде говорим за солидарност тогава?“, недоумява той и е категоричен, че  дебатът по въпроса ще е по-труден след края на пандемичната криза. „Да не прибързваме с мерки, които можем да вземем и след това. Работодателите, прекратили дейността, за тях ще търсим подпомагане след кризата“, посочи Горанов.

Той уверя народните представители, че с увеличаването на лимита на държавен дълг ще търси най-благоприятни решения.

„Действително при Валутен борд най-неприятното е бюджетът да остане без ликвидност. С лека ръка да стартираме механизъм за безусловен базов доход е неоправдано. Според мен това не е справедливо“, коментира финансовият министър.

Той напомни, че не малко вече е направено и по линия на Европейския банков орган.

„Искам да уверя кредитополучателите, че ще срещнат максимална гъвкавост от страна на българските банки. Надявам се бързо, до месец-два, епидемиологичната криза да отшуми. Оставаме да дебатираме по отношение на самоосигуряващите се. Всяка разумна идея в тази посока може да бъде споделяна. Работим с министър Сачева за допълнително адаптиране на мярка 60/40. Мисля, че в следващите седмици мярката ще бъде оптимизирана спрямо нуждите на бизнеса. Надявам се след няколко месеца да забравим най-драматичната част от кризата, в който се намираме“, подчерта в заключение министър Горанов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети