Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гроздан Караджов: „Харвардската школа” мина през Конституцията

Политика

Гроздан Караджов: „Харвардската школа” мина през Конституцията

Гроздан Караджов: Харвардската школа мина през Конституцията - Tribune.bg
БГНЕС

Решението на КС за АПИ го показва, добави Караджов

„След решението на Конституционния съд аз съм в положението на онзи, който спокойно може да посочи с пръст и да каже: „Аз тогава нали ви казах!”. Още като министър предупредих тогава, че ще падне това решение в КС. И точно с този мотив се съгласих да има такова решение, в което Народното събрание ще разглежда като един счетоводител работата на АПИ - фактура по фактура и бележка по бележка. Можете да си представите какво флагрантно нарушение на Конституцията е това”. Това заяви пред БНР Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие в правителството на Кирил Петков, във връзка с решението на Конституционния съд, с което обяви за противоконституционно решението на 47-ото Народно събрание, с което беше разпоредено да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане. С произнасянето на конституционните съдии то става невалидно от момента на приемането му, тоест със задна дата.

Той формулира няколко извода от случилото се през последните месеци:

„Стана ясно на всички личната и политическа несъстоятелност на т.нар. харвардска група. Тази „харвардска школа” мина през Конституцията по този начин - тези текстове се писаха на техните компютри от техните юристи. Второто - всички лъжи, които се изсипаха срещу мен, че съм искал да плащаме пари и едва ли не така ще се облагодетелстват фирмите с чекмеджетата. Това се разобличи от решението на КС. .Решението на КС много ясно казва, че тези средства се дължат.

Когато станах министър, единствената папка, която ми остави моят предшественик г-жа Комитова, беше папката със сключените споразумение с пътностроителните фирми. Там всичко беше описано и прието от УС на АПИ. Т.е. възложителят на три нива - местно, централно управление и Управителният съвет - беше прегледал и сверил, че тези обекти са приети и че тези средства се дължат. Шансовете на когото и да било на моето място, са никакви в един служебен спор. Това нещо Кирил Петков и Асен Василев го знаеха. Аз още декември 2021 г. им занесох тази папка и ги попитах какво ще правим. Тогава тази великолепна харвардска школа измисли т.нар. междуведомствена група, която отново да проучва някакви неща, без да има правомощия за това. В последствие се измисли това противоконституционно решение на Народното събрание, което падна сега в КС. Третото нещо, което трябва да знаят българските граждани, е, че всеки ден се трупат и ще трябва да платим по 150 хил. лева лихви. Това са над 5 млн. лева за месец”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети