Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гроздан Караджов призова: Кирил Петков да стане клиент на прокуратурата

Политика

Гроздан Караджов призова: Кирил Петков да стане клиент на прокуратурата

Гроздан Караджов призова: Кирил Петков да стане клиент на прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

„Вътрешният министър директно обвини Кирил Петков, че му е оказвал натиск за смяна на ръководни кадри на МВР. Кирил Петков четири пъти попита Калин Стоянов дали е говорил с него след датата 17 август. Не откакто се познават, а точно от 17 август нататък.“ Кой, кога и защо е натискал министъра на вътрешните работи? Кой всъщност кадрува в това министерство и дали последните изстъпления не са пряк резултат от това кадруване?

Тези въпроси зададе депутатът Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ при обсъждането в парламента на създаването на комисия, която да разследва полицейското насилие по време на протеста пред националния стадион.

„Ненадейно отговор на този въпрос даде самият Кирил Петков в едно доста странно интервю за Нова телевизия във вторник. Той влезе в пряк сблъсък с обадилия се по телефона министър Калин Стоянов“, посочи Караджов.

„Вътрешният министър директно обвини Кирил Петков, че му е оказвал натиск за смяна на ръководни кадри на МВР. Кирил Петков се опита да се измъкне, но по един много странен начин. Той четири пъти попита Калин Стоянов дали е говорил с него след датата 17 август. Не откакто се познават, а точно от 17 август нататък“, изтъкна той.

„Каква е тази сакрална дата 17 август? Защо 17 август се оказва толкова ключова дата за отношенията между мандатоносител и вътрешен министър? Дали не е защото на 16 август беше застрелян видният бизнесмен и политически ментор на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ Алексей Петров?

Човек, който по думите на Бойко Борисов е създавал логистиката за създаване на това правителство. Т.е. до 17 август има човек, има логистика, има влияние върху МВР и срещи там. След това няма човек, няма логистика и няма влияние върху МВР“, обясни депутатът.

„Българското общество има право да знае как се случват нещата в едно от най-мощните силови министерства. Кирил Петков дължи обяснение на всички българи за онова задкулисие, което осигури създаването на сглобката, и за зависимостите, които продължават този порочен сговор“, настоя депутатът.

По думите му, от ИТН смятат, че трябва да се създадат две анкетни комисии – една за това какво се е случвало преди 17 август и една за след тази дата.

„Премиерът трябва да се разграничи директно от Кирил Петков, който пак го няма в залата. Няма да казвам къде може да е, Тошко, извинявай…“, прекъсна се сам Караджов и добави, че Петков би трябвало да стане клиент на прокуратурата.

Със 123 гласа “за” Народното събрание реши да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка на факти и обстоятелства за упражняване на прекомерна сила от органите на МВР при протестите пред Националния стадион.

В парламентарната история най-добрият начин да заметеш един скандал е да създадеш комисия за неговото разследване, смятат от ИТН. Създаването на временна анкетна комисия, която да разследва имало ли е полицейско насилие по време на протеста срещу БФС миналата седмица, все пак влезе в работната програма на депутатите днес.

Веднага след това Гроздан Караджов изчете декларация от името на парламентарната група.

„Трябва да се създадат поне 2 анкетни комисии за МВР – една какво е ставало до 17 август, когато е имало човек и влияние и една след това, когато нещо се е счупило във вашите задкулисни контакти“, заяви депутатът от ИТН.

И припомни, че министър Александър Йоловски първи се е оплакал от натиск, сега се оплаквал и МВР министърът. „Ако логистикът на сглобката бе жив, можеше да попитаме него, но това вече не е възможно. Кирил Петков да проговори, да му олекне“, емоционален бе Караджов.

Той определи като странно поведението на премиера Николай Денков, който не е намерил време да разговаря с Йоловски и да изясни наистина ли е заплашван от Петков. Но вчера най-после се „охрабрил“ – искал проверка дали политици са заплашвали министър, нищо че сигналът е от няколко месеца.

„Денков се е снишил, докато премине бурята, а трябва да се заяви, че няма как и двете страни да са прави, или и двамата министри лъжат и трябва да бъдат освободени, или и двамата казват истината. Ако е така – премиерът трябва да се разграничи от Кирил Петков, който пак го няма в залата“, завърши Караджов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети