Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Грубо нарушение в Деня за размисъл във Варна

Политика

Грубо нарушение в Деня за размисъл във Варна

Грубо нарушение в Деня за размисъл във Варна - Tribune.bg
Снимка:

ПП ГЕРБ – Варна подаде жалба в ОИК заради груби внушения от страна на Костадин Костадинов, кандидат на ПП Възраждане за кмет на общината, който в деня за размисъл разпространява чрез Фейсбук страницата си подвеждащ снимков материал на документи, съдържащи реквизити на протоколи от СИК, съобщиха от партията.

ФейсбукФейсбук

Ето какво в жалбата:

„Цитираното изявление съставлява неистина, а също така и внушение, което има за цел да демотивира избирателите на територията на община Варна, да излязат да гласуват в изборния ден. Изявлението цели опетняване на изборния процес. Разпространяват се груби внушения за манипулиране на вота. Категорично се противопоставяме на опитите да се опорочи изборния процес в деня за размисъл. Това е технология, която напомня за използваната през 2013 г. манипулация в аферата „Костинброд”!”, се посочва в жалбата да Общинската избирателна комисия.

Публикуваните документи, за които се твърди че са протоколи на СИК, не съставляват оригинали на протоколи от секционна избирателна комисия.

„На първо място – оригиналите от протоколите от секционни избирателни комисии се съхраняват в ЦИК, а сканирани копия от тях са достъпни на уеб страницата на комисията.

На второ място – оригиналите на протоколите на СИК се подписват единствено и само на последната страница, а не на всяка страница /както е на снимковия материал/.

На трето място – всяка секция разполага само с един екземпляр от протокол за отчитане на изборните резултати и той е с уникален номер.

На следващо място – видно от уникалния номер на публикувания в социалните мрежи протокол, чийто оригинал е качен на сайта на ОИК, в съответната секция ПП Възраждане са имали застъпник, който е и отразен в протокола. Отделно от това ПП Възраждане имат достъп чрез своите застъпници до всички секции на територията на община Варна. В изборния ден на 27.10.2019 г. от тяхна страна не са подавани жалби и сигнали относно нарушения от такова естество в изборния процес. Интерес буди фактът, защо след като са разполагали с данни за извършване на нарушения не са сезирали своевременно компетентните органи, а го правят точно днес, в деня за размисъл”, аргументират се от ПП ГЕРБ – Варна.

От партията настояват да бъдат изискани цитираните „протоколи“, а след като ОИК се убеди в твърденията относно тяхната неистинност, да сезира прокуратурата.

„Въпреки че до момента няма абсолютно никакви официални данни относно сезиране на „Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа“ (ОССЕ), както и че нейни представители пристигат във Варна, за да наблюдават работата на избирателните комисии, приветстваме всички законови действия, допринасящи за законосъобразното протичане на изборния процес”, посочват още от ПП ГЕРБ – Варна.

„Бегъл прочит върху позиции на кандидата от ПП Възраждане показва и други неистини в твърденията му, които лесно могат да бъдат проверени. Например коментираните от него 11 000 недействителни бюлетини се оказват около 5000 при справка с протокола на ОИК”, изтъкват от ПП ГЕРБ – Варна.

Категорично се противопоставяме на опитите да се опорочи изборния процес в деня за размисъл и да бъде манипулативно представен като подменен, корумпиран и купен”, допълват от ПП ГЕРБ – Варна.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Вихрен Кой ли ще повярва на поредната лъжа на тоя психопат?
02.11.2019 20:45 / Отговор
Мария Само ИДИОТ би гласувал за Костя Копейкин. Той неслучайно има лице на сериен убиец, ако беше през 1944-та, щеше да е избил стотици. Лъжепатриотът е бил в няколко партии, за да се докопа до властта, сигурно и с Ислямска държава би се съюзил.
03.11.2019 09:51 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати