Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гьоков: Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската

Политика

Гьоков: Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската

Гьоков: Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската - Tribune.bg
Снимка:

„Считано от 1 юли е планирано редовно осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване и на база на предварително отчетна информация, пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6,1%“. Това обяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред депутатите в парламента по време на изслушването си.

„Няма пенсионер с по-малка пенсия от декемврийската“, категоричен бе той. От изказването на Гьоков обаче стана ясно, че в действителност над 1 млн. пенсионери са били ощетени и парите им ще бъдат възстановени с февруарските плащания. Така с нова индивидуална добавка парите, които ще бъдат изплащани до юни ще бъдат изравнени с тези от декември.

По-рано депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която беше министър на труда и социалната политика в предишния кабинет заяви, че в редица публични изказвания, Асен Василев е поел ангажимент да няма намаляване на доходите на пенсионерите.

„Същевременно, от началото на годината се е надигна вълна от недоволства сред пенсионерите. Над 1 милион от тях са получили по-малки пенсии. Преизчисляване, което не е изгодно за 1 милион пенсионери, не е правилно да се проведе. Поисках това изслушване, защото смятам, че е важно да информирате народните представители за начина на преизчисление на пенсиите. Вярвам, че това изслушване ще бъде полезно и за вас, и за народните представители, защото получаваме оплаквания какво се случва с пенсиите”, обърна се Сачева към Гьоков.

Ковид добавката се е раздавала дори на хора, които нямат нужда от нея.

„120 лева е несъразмерно голяма добавка, не казвам, че хората нямат нужда от увеличение на пенсиите. Пенсионерите имат нужда от увеличението на пенсиите, но трябва да е справедливо. Не може малко повече от половината пенсионери да взимат минимална пенсия, като нямат един и същи принос. Всички, които нямат принос към системата, няма да ги оставим да умират от глад, но тяхното допълване до границата за бедност трябва да става със социалната система с тази нов вид помощ, която прие предходното НС”, каза още  Гьоков. Най-засегнати са били онези пенсионери, които получават пенсия в диапазона 370 - 600 лева.

От ДПС направиха уточнение, че са предложили ковид мярката с ясната идея, че това е временна помощ, а не средство за увеличаване на пенсията. Хасан Адемов призова Георги Гьоков да не обвинява НОИ за ситуацията.

Нужни са 104 млн. лева за шест месеца, но средствата са налични. Гьоков заяви още, че ако има съгласие от 1 юли 2022 г. е планирано редовно осъвременяване на пенсиите с 6,1 процента по Кодекса за социално осигуряване /КСО/. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети