Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гьоков отговори на ИТН за Закона за личната помощ: Това е изкуствен скандал, в ущърб на БСП е повдигнат въпроса

Политика

Гьоков отговори на ИТН за Закона за личната помощ: Това е изкуствен скандал, в ущърб на БСП е повдигнат въпроса

Гьоков отговори на ИТН за Закона за личната помощ: Това е изкуствен скандал, в ущърб на БСП е повдигнат въпроса - Tribune.bg
Снимка:

„Липсата на експертиза в социалната сфера в ПГ на ИТН ги кара да правят такива популистки предложения“, предположи социалният министър

„Това е изкуствен скандал, в ущърб на БСП е повдигнат този въпрос. БСП е партия последователна в политиките си, включително за хората с увреждания. Винаги е заставала на страната на хората и когато се каже от трибуната на Народното събрание или от трибунка в Народното събрание, че БСП е против Закона за личната помощ въобще няма как да се коментира това, освен като популизъм, защото Законът за личната помощ е факт от 2018 година и е гласуван и приет с решителната подкрепа на гласовете на БСП и настояване на БСП за влизане на този закон за разглеждане“. Така министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков коментира разразилият по-рано днес скандал между „Има такъв народ“ и БСП във връзка със Закона за личната помощ. От партията на Слави Трифонов настояха той да влезе в дневния ред на парламента за тази седмица, но това не се случи, тъй като от БСП не подкрепиха предложението.

„Сега „Има такъв народ“ вкарват някакъв законопроект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ. Аз приветствам колегите, които са гласували против включването му в дневния ред, защото този закон не е минал през обществено обсъждане, не е минал ако щете през Националния съвет на хората с увреждания, да се дадат становища, не е минал през Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да се вземе мнението на всички, които ги касае“, обясни Гьоков.

Той посочи, че БСП в негово лице като министър на труда и социалната политика е предвидило с бюджета за 2022 година повече от 300 милиона за хората с увреждания, от които близо 250 милиона са отишли точно в подкрепа на личната помощ.

„И най-малкото е цинизъм, когато се обвинява БСП в нежелание да разговаря по този законопроект. Може би липсата на експертиза в социалната сфера в парламентарната група на „Има такъв народ“ ги кара да правят такива популистки предложения“, предположи министърът в оставка.

„Ние трябва да обсъдим наистина, ако има някакви проблеми в Закона за личната помощ и искания на част от хората с увреждания в тази посока, но да се мине по процедурите, по нормалния ред и тогава да се взимат решения от Народното събрание, защото народните представители не трябва да взимат емоционални решения, а на база на експертни оценки, становища, разчети на финансови средства и т.н.“, категоричен бе Гьоков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати