Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гьоков спешно в НС, увеличават инвалидните пенсии

Политика

Гьоков спешно в НС, увеличават инвалидните пенсии

Гьоков спешно в НС, увеличават инвалидните пенсии - Tribune.bg
Снимка:

В голяма степен отговаряме на исканията на майките на деца с увреждания за увеличаване на инвалидните пенсии. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на брифинг в НС. По думите му тези увеличения касаят всички хора с увреждания, не само майките.

„Осигуряването на социалната подкрепа за нуждаещи се граждани, включително на тези с увреждания, е сред приоритетите на МТСП. Увеличението в бюджета на ДОО е с 8.3 % или в цифрово изражение това е 1 млрд. 295 млн. лв. Увеличението на бюджета на МТСП е с близо 350 млн., от които 230 млн. пряко насочени към хората с увреждания, в тяхна подкрепа. За съжаление ниските нива на социалните плащания установени през годините не оставят усещането у хората за справедливост. Повод за присъствието ми в НС заедно с експертите от МТСП е покана на парламентарните групи от управляващото мнозинство, и е провокирано от протестите на хората с увреждания и исканията им за по-високи инвалидни пенсии", допълни Гьоков.

По думите му необходими са сериозни реформи в социалното подпомагане, свързани с ключова промяна на оценката на трудоспособността.

„Важно е да дадем точните проценти. Размерът за социалната пенсия за инвалидност се определя в процент от социалната пенсия за старост, както следва: за лица с трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане 100 % с определена чужда помощ предвиждаме 160 %, за лица с трайна намалена работоспособност вид и степен на увреждане от 91 до 100 % предвиждаме 140 на сто и за лица с трайно намалена работоспособност вид и степен на увреждане от 71 до 90 % предвиждаме 130 на сто. Това, което ние ще направим в момента е отговор на повечето от исканията, които и народните представители са отправили към Комисията по бюджет и финанси и на хората с увреждания", заяви още председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети