Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нови сигнали за полицейско насилие на миналогодишните протести разглежда комисията в НС

Политика

Нови сигнали за полицейско насилие на миналогодишните протести разглежда комисията в НС

Нови сигнали за полицейско насилие на миналогодишните протести разглежда комисията в НС - Tribune.bg
Снимка:

Хаджигенов сезира Кьовеши и европейските институции

Два нови сигнала пред комисията за разследване на полицейското насилие обяви председателят й Николай Хаджигенов в началото на днешното заседание. По тях ще бъдат изслушани пострадалите.

Единият от тях е от 2 септември, обяви председателят на комисията Николай Хаджигенов. Мъж сигнализирал комисията, че във въпросната нощ е бил нападнал от няколко полицаи и въпреки че не е оказал съпротива, униформени са бръкнали в очите му и са извадили лещите му. След това е бил задържан, като заповедта за задържането му е била отменена като незаконосъобразна.

В друг сигнал младеж споделил, че въпреки че не е участвал в прояви на агресия, при опит да стигне района на Военния клуб получил удари в гърба и бедрото. Бил напръскан и със сълзотворен спрей.

По предложение на Николай Радубов от „Има такъв народ“ ще се проверява дали лютивият спрей е ползван законно, защото „от няколко години не бил актуализиран списъкът с вещества, който се определя от министъра на здравеопазването.“

Николай Хаджигенов коментира отказа на Главният прокурор Иван Гешев да дойде на изслушване в комисията. Той определи писмото изпратено от държавното обвинение като „обяснение на Конституцията за третокласници“.

От няколко дни между Комисията на Хаджигенов и държавното обвинение тече задочен спор кой точно е в нарушение на Върховния закон. По казусът ще бъде сезиран министърът на правосъдието, който да обърне внимание на Висшия съдебен съвет защото според членовете на комисията Гешев нарушава Конституцията като отказва да се яви пред комисията.

Заседанието се провежда при закрити врата с изслушване на служители на ДАНС, ГДБОП и МВР.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети