Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Харалан Александров: БСП и ДПС стоят до казанчето и искат да ядат

Политика

Харалан Александров: БСП и ДПС стоят до казанчето и искат да ядат

Харалан Александров: БСП и ДПС стоят до казанчето и искат да ядат - Tribune.bg
Снимка:

Патриотите правят всичко възможно да се самосвалят, смята експертът

„ДПС и БСП стоят край казанчето и се готвят да ядат, приготвили са си лъжица и нож, разбира се, сипват си чубрица, солчица и пиперец. Патриотите правят всичко възможно да се самосвалят.“ Така социалният антрополог Харалан Александров коментира пред БНТ политическата ситуация в момента.

"Макар и късно, Валери Симеонов успя да спаси фасона си на достоен човек, който казва истината, макар и с остър език. Оставката му означава, че оттук насетне политиците ще си мерят приказките, поне в това отношение“, посочи Александров.

Според него в страната има две реалности – животът и публичното говорене. Битката се води и в двете реалности. „В първата нещата са относително спокойни. В публичното говорене нещата придобиват катастрофални измерения – има рязко популистко говорене, което показва, че нещо е възпалено в мисленето на обществеността. Улицата трябва да изпрати сигнал на политическия център, че нещо се случва. Имаме проблем и по хоризонтала, и по вертикала. Изглежда е много трудно да се състои нормалният и конструктивен разговор“, заяви още Александров.

Социологът Първан Симеонов заяви, че БСП предпочита да вари ГЕРБ на бавен огън и скоро да няма нови избори. Предпочитат доверието към ГЕРБ да ерозира и в един момент да падне под това към БСП.

„За момента кабинетът е спасен, но ще има нови скандали и протести. Напоследък всичко, което се случва в страната, е в по-пряка полза за ДПС, отколкото за БСП. Видяхме удар по Патриотите и при едни евентуални следващи избори ДПС застава в идеалната ситуация – относително равни ГЕРБ и БСП, евентуално Обединените патриоти извън парламента и ДПС в ролята на балансьор, да държи всички в зависимост. Това е много неприятна политическа ситуация – менгеме за Борисов“, заяви Симеонов.

По думите му Валери Симеонов е успял да си извоюва мястото на човек, който казва това, което мисли. „Той подразни едни, но много се хареса на други. С изказването за майките на деца с увреждания подразни всички и рязко загуби имидж. Загубиш ли общественото мнение, губиш онези, заради които се прави политиката. Оттук нататък той има шанса донякъде да поправи своя имидж, защото може да е по-свободен. Сега той може да казва и по-пиперливи неща, но е спорно доколко това е удачно, имайки предвид това, което се случи“, посочи Симеонов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати