Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Харалан Александров: Христо Иванов опитва да смени разказа, защото си дава сметка, че е безнадежден

Политика

Харалан Александров: Христо Иванов опитва да смени разказа, защото си дава сметка, че е безнадежден

Харалан Александров: Христо Иванов опитва да смени разказа, защото си дава сметка, че е безнадежден - Tribune.bg
Снимка:

Разказът за бъдещето на България в един момент може да стане по-силен от разказа за лошото статукво

„Ако Христо Иванов формира платформа, това ще е най-възможният вариант да има правителство в рамките на този измъчен парламент. ... Ако Румен Радев тръгне по някаква причина да мисли в посока, подобна на тази, в която мислят Иванов и Бойко Борисов, тогава „Продължаваме промяната” няма да има голям изход, освен да подкрепи едно такова управление, очевидно, легитимирано през належащите задачи, свързани с Плана за възстановяване, влизането в Шенген, еврозоната и всичко, което слушаме от сутрин до вечер. Този разказ, който е разказ за общото благо, разказът за бъдещето на България в един момент може да стане по-силен от разказа за лошото статукво, което трябва да бъде хейтено и оплювано всеотдайно. Христо Иванов се опитва да смени разказа, защото си дава сметка - от позицията на опита си и на интелигентността си, че този разказ е безнадежден. Оставането в полето на ненавистта води до тежък блокаж, от който нищо друго не произтича, освен седенето в това увиснало положение”.

Този коментар направи пред БНР социалният антрополог Харалан Александров и изказа предположение, че президентът няма да връчи третия мандат на „Демократична България”, а на БСП.

Според него „офертата на Бойко Борисов към Христо Иванов е автентична”.

По думите на Александров връзката между ГЕРБ и ДБ, освен че са в едно европейско семейство - ЕНП, е и ценностна и в много отношения е фундамент на тяхната идентичност:

„Нелогично беше и това е големият грях на ДБ и на цялата общност, която застана зад тях, е, че те в един труден и критичен момент объркаха врага с приятеля и се съюзиха с врага. Врагът е БСП. ... По време на протестите 2020-а те (ДБ) не успяха да хванат голяма риба в мътните води. В момента започва естествен процес на избистряне. Най-тинестите фракции вече са на дъното – „Мутри, вън. Ние идваме”, ИТН и сега към дъното тръгват и ПП. В по-бистрите фракции ще останат тези с по-ясни идеологии”.

Според него естествено е градската общност на ДБ да започне да се отлепя от ПП.

Александров подчерта, че в момента „имаме еднолично, силно авторитарно, лидерско управление, което е по неизбежност”:

„Румен Радев се учи, следва си своя път и вероятно в един момент ще трансформира президентския си авторитет в политически от партиен тип”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати