Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Харалан Александров: Кирил Петков е карикатура на лидер, идват тежки икономически несгоди

Политика

Харалан Александров: Кирил Петков е карикатура на лидер, идват тежки икономически несгоди

Харалан Александров: Кирил Петков е карикатура на лидер, идват тежки икономически несгоди - Tribune.bg
Снимка:

ПП си търсят нов осиновител, смята антропологът

„Цялостната политика на това правителство е повече пиар, отколкото управление. Казусът „Украйна” беше добър пиар, успех за коалицията. Това управление съществува, за да оцелее при следващата криза”. Това каза пред БНР доц. Харалан Александров, социален антрополог. И допълни, че щастливата глобализация, която ни е била обещана, се разпада, тъй като светът на отворените граници е разсечен брутално:

„Предстои да открием, че преобладаващата част от българите са по-скоро консервативни, патриархални, отколкото прогресистки настроени. Идват тежки икономически несгоди, които ще бъдат приписани на прозападното американско правителство. Макар че аз смятам, че по-голяма отговорност за това правителство носи Румен Радев”.

В предаването „Политически НЕкоректно” доц. Александров коментира още: „Когато при цялата конфликтност, тревожност, липса на перспектива се прибави рязка икономическа криза, това е сигурна рецепта за размирици. При дълбока криза или оцеляваш по единично или в малки групи, или се мобилизираш за бунт. Съгласен съм с Христо Иванов, че биха спечелили партиите на Путин”.

По думите на социалния антрополог България е разломена от няколко драматични конфликта - западно срещу руско, Украйна срещу Русия.

„Казусът със спасяването на коалицията, който се случва на фона на общото знание, че се изнася оръжие за Украйна, макар и през посредници, е класически пример, че ние сме научени да живеем в лъжа и в лицемерие, че избираме да го правим. Избираме да поддържаме две версии за света - публична и частна. Лекотата, с която хората избират да живеят в лъжа, отказът да мислят сложно, са потресаващи”.

На въпрос за предстоящите отношения между правителството и президента, той отговори, че когато едно общество е в дълбок регрес, то започва да функционира на много базисни и архетипни модели:

„Има гневни и непораснали младежи, които искат да разчистят света на бащите, за да триумфират. И конфликтът води до бащин гняв. Те са в позицията на осиротели деца. Проблемът им е, че светят с отразена светлина. Проблемът на Кирил Петков е, че има авторитет назаем. Постоянно тича да си направи селфи с Фон дер Лайен, с Байдън. И казва - ето ме, аз съм ваш, аз съм истински лидер, вземете ме несериозно. Виждаме, че той е карикатура на лидер. Тъжно е да се каже това за един добронамерен, но объркан човек. ПП си търсят нов осиновител. Големият им шанс беше Бойко Борисов да ги осинови, той има потенциал за бащинство. Но в момента имат осиновител в лицето на Корнелия, тя е мъжествена майка. Виждаме едно скарано семейство, в което майката и бащата са в задълбочаващ се конфликт. И в това приемно семейство има две деца. Как ще свърши това? Те трябва да се плашат от Радев, Бойко е благ”.

И подчерта, че предстои „перверзна ситуация на социалистическо съревнование кой ще е най-яростна опозиция на тази обречена власт”.  

 


Топ новини

виж още