Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Харалан Александров: „Продължаваме промяната“ се роди в инкубатора на служебния кабинет, а продуцентът е Радев

Политика

Харалан Александров: „Продължаваме промяната“ се роди в инкубатора на служебния кабинет, а продуцентът е Радев

Харалан Александров: Продължаваме промяната се роди в инкубатора на служебния кабинет, а продуцентът е Радев - Tribune.bg
Снимка:

Димитър Аврамов: Петков и Василев не са Супермен и Батман, а двама души готови на компромиси

Проектът на Кирил Петков и Асен Василев е добре и професионално маркетиран стартъп, който създава ново политическо разделение - почтени и непочтени, но е важно към него да потече политически и морален капитал, каза по Нова телевизия социалният антрополог Харалан Александров.

„Роден е в инкубатора на служебното правителство, а негов  продуцент е президентът Румен Радев. Добър продуцент - първата му продукция бяха протестите от миналата година, те породиха служебното правителство, а то - новият политически проект“, разясни той.

„Тези хора говорят позитивно, отворени са към всички почтени хора и изглежда ще дават тапията за почтеност. Кирил Петков, например, казва кои общини са корумпирани и кои - не. Така става впрочем с всички популистки проекти.  Но ако по време на протестите имаше санкция за непочтените - който не е с нас, е лош, сега те казват „Не, не е така, ще има опрощение, елате при нас, и ще тръгнем към новото политическо бъдеще“, обясни Харалан Александров.

Според него новата реалност, която създават от „Продължаваме промяната“ е в полето на фантазиите и въображението.

„Впрочем демократичната общност доста отдавна пребивава в тази  фантазна реалност. В началото беше ИТН, а после  ДБ и ИБГНИ искаха да пленят копнежа за промяна. Подмяната дойде, че убедиха хората, че това може да стане чрез революция, а се оказа, че не може без партиите на статуквото, каквото показаха и всички проучвания. ГЕРБ си задържа привържениците, а БСП тръгна дори да качва нагоре“, коментира Харалан Александров.

КадърКадър

В студиото беше и политологът Димитър Аврамов. Според него разликата е като между стартъп и нов бизнес. Стартъпът го правиш с чужди пари, а новият бизнес - със свои.

„На мен повече ми прилича на стартъп, ако се случи – добре, ако не замитаме следите и изчезваме“, каза той.

Според него има политическа заявка, но без конструкция. Става въпрос не за трайни политически настроения : „Те не са Супермен и Батман, съюзени, за да направят новото правителство, а двама души, влизащи в блатото на политиката които ще правят компромис след компромис след компромис. Дано успеят“, пожела  им успех политологът.

За него е грешно да се прави разделение между промяна и статукво. „Разчитаме промяната като революция, но това е далеч от възможностите на обществото. У нас проблемът е с голямата държава. Тези хора трябва да кажат какво конкретно искат да правят. Да постигнат леви резултати с десни средства е нереалистично“, категоричен беше Аврамов. 

КадърКадър

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети