Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Харалан Александров: Радев пропусна исторически шанс да развее байряка на бунта

Политика

Харалан Александров: Радев пропусна исторически шанс да развее байряка на бунта

Харалан Александров: Радев пропусна исторически шанс да развее байряка на бунта - Tribune.bg
Снимка:

Борисов успя в края на годината да стабилизира властта си, изтъкна Андрей Райчев

Социологът Андрей Райчев и социалният антрополог Харалан Александров коментираха изминалата 2020 година. В ефира на БНТ експертите обсъдиха коронавируса, политиката и протестите. 

Имаше момент, в който изглеждаше, че Радев можеше да е водач на народен бунт, след което се прибра в по-институционалната си позиция на критик на управлението. От гледна точка на благополучието на обществото това е отговорна позиция. От гледна точка на неговия шанс да стане новия месия може би пропусна исторически шанс да развее байряка на бунта, разминахме се с революцията и смятам, че това е добра новина. Това каза социалният антрополог Харалан Александров.

По думите му хората искат едновременно промяна и стабилност.

„Искат да запазят стабилността и растежа, но той да стане по-почтен, прозрачен и включват - всички искат да участват в управлението, което хората разбират като достъп до ресурси“, каза още той.

От своя страна социологът Андрей Райчев заяви, че протестът от лятото се е разцепил. „Той започна като граждански, който трябва да обединява всички. „Гражданите срещу властта“ не стана, защото се партизираха. Десните бяха на път да излязат от позата си на месии и бяха на път да влезнат в диалог с хората, но се върнаха в класическата си поза „Ние сме единствени“.

Според него изборите ще са през април. Очакванията на Райчев са от парламентарните избори през следващата година ще получим парламент без способност да управлява. Борисов успя в края на годината да стабилизира властта си, изтъкна Райчев.

„Нинова категорично победи противниците си, тя промени характера на БСП. Левицата беше компромисна партия, отстъпчива, търсеща консенсус, а сега е обратното - остра, опозиционна, агресивна“, каза още той.

Според Харалан Александров протестите не постигнаха целта си.

„Сблъскаха се двете поколения между младите и по-възрастните. Родителите започнаха да питат децата си какво не е наред. Започна интересен диалог, който ще се развива“, каза той.

„Според мен политиците си дадоха сметка колко крехка е нашата политическа цивилизованост. Все пак сме постигнали нещо като българска версия на избирателната представителна демокрация, която се крепи на някакви цивилизовани отношения. С регреса, която преживяхме с ковид удара, губим най-ценните постижения на нашата цивилизация - способността да водим спокоен разговор, да мислим и да дебатираме“, допълни социалният антрополог.

По отношение на коронавируса Харалан Александров заяви, че ни е трудно да приемем че това е природата, която в един момент се разтърсва.

„Предпочитаме вирусът да бъде продукт на тъмната страна на разума, отколкото да си признаем, че сме незначителни и че природата е безразлична към нас. Това е много смиряващо и тежко признание в епоха на огромна човешка гордост и самонадеяност“, категоричен е той.

Истерията от COVID причини много повече на света от вируса, заяви социологът Андрей Райчев. Имаше три типа мерки срещу коронавируса - шведският модел без ограничения, френският модел с много ограничения, забрани за излизане само със СМС-и и българският модел с междинни мерки. Но видяхме какво се случи - смъртността във Франция е най-висока от тези модели, каза още той.

Трябва да сме "за" ваксинирането - имунизацията ще помогне и успокои, категоричен бе Райчев.

„Няма политически решения тук, просто трябва да си мием ръцете, а възрастните хора да се пазят. Краят му се вижда, ваксината ще успокои хората. Приказките против ваксинирането вредят на тези, които говорят против ваксинирането. Хората трябва да се успокоят, защото са в тежка страхова невроза“, обясни Райчев. 

Андрей Райчев/ БГНЕСАндрей Райчев/ БГНЕС

                                                                                                                                                                                                     


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (5)

МУТРАТА РАДЕВ, КАКЪВ БАЙРЯК ДА РАЗВЕЕ? - БАЙРЯКА НА ПИРАТИТЕ=ЧЕРЕПИ И КОСТИ..... И КАКВО ЩЕШЕ ДА Е ОСТАНАЛО ОТ БЪЛГАРИЯ?........
30.12.2020 11:45 / Отговор
Мисля че Вече не му трябва да развява байрак ! Разбра , че не му се отдава да изпълни обещанието към Решетников / Путин / да вкара България в Евразийско русло или просто да я направи "Троянски кон " в ЕС ! Поне така си мисля ! Сега ще избере стратегия на полу - мир , като ще изтъкне , че не всички "гербери " са МУТРИ , например и че у нас не е съвсем непоносимо зле ! Това би проличало в Новогодишното обръщение , което , струва ми се , ще бъде от Президентството , а не от площада, както искат шепата протестърии , основно представени от Попа и Ренета Инджова + симпатизанти на "Атака " ! Ще видим !
30.12.2020 11:55 / Отговор
БГ "Бунт" по време на пандемия? Никой сериозен човек не може да си го позволи! И то протестът в по-голямата си част бяха ,или платени агитки начело с Гошо-Тъпото, или млади , които след карантината приемаха "протеста " като някакъв "пърформанс", на който вземаха по една двулитрова бира, скейтборда или колелото, и отиваха да "свалят" Бойко! Ама за какво , как, кой ще го смени ....не е ясно! Както ги наричаше мило Черепът..."тълпа", която много лесно се управлява! Колкото до Радев, той няма нито капацитета, нито визия или харизма, да стане лидер! Като летец може да е бил генерал,като президент си е обикновен Фатмак-Фигурант! А като политик е под нулата!
30.12.2020 13:09 / Отговор
Евгени Генчев Да, нерешителен глупак и страхливец се оказа Радев. Трябваше да поведе бунта, като Гарибалди. И да ви избесим всички Харлан Александровци, Райчевци, Борисовци, Пеевски, Догановци и прочие боклуци по уличните стълбове. Нямате представа колко повече съжалявам аз, че се оказа такъв Радев.
31.12.2020 18:58 / Отговор
Ганка Касабова Този Гарибалди- поредната шушумига с остра нужда от специализирана помощ...
01.01.2021 10:06 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати